Thursday, November 25, 2010

TAHNIAH.. AKHIRNYER DAPAT GAK 9 EMAS..


Setelah beberapa hari berhempas pulas membanting diri… golek sana golek sini.. lompat sana lompat sini.. terguling sana terguling sini.. sampai ada yang terkehel urat keting .. akhirnyer target untuk mencapai 9 pingat emas tercapai jugak rupanyer.. walaupun pada mulanyer ramai peminat sukan kat negara kita tak berapa yakin yang atlet kita akan dapat mencapai target tersebut apatah lagi bila melihat sorang-sorang atlet emas kita terkulai di pertengahan jalan apabila diserang hangin kus-kus..

Sebenarnyer bukan diorang jer.. gua sendiri pun mengaku hilang keyakinan kepada kemampuan atlet kita.. bila mana gua tengok acara sukan pebret gua iaitu sukan laga siku yang diuwar-uwarkan akan menyapu 6 pingat emas.. 8 perak. 4 gangsa dan 5 tembaga telah tewas mengejut dengan pasukan dari Bangladesh pada peringkat suku akhir awal pagi semalam..

Akibat dari ketewasan tersebut.. badan gua yang gagah perkasa macam king kong ini telah susut 20kg secara serta-merta.. akibat tak lalu makan dan akhirnyer gua terpaksa dimandi limaukan oleh dukun Karim Boer dari Senaling untuk memulihkan semangat gua yang telah terbang dibawa angin bayu.. mungkin ini juga akibat disampok oleh Hantu Kak Limah Balik Rumah yang gua jumpa dua hari lepas..

Dan mungkin juga dengan bantuan Hantu Kak Limah Balik Rumah telah membuatkan para atlet kita secara tiba-tiba telah naik hantu dan akhirnyer berjaya merampas dan mencurik beberapa pingat emas dari laci almari pasukan lawan pada saat-saat akhir acara Sukan Asia di Guangzhou ini.. malah acara kenyit mata yang tidak diletakan dalam sasaran pingat.. turut berjaya menyapu licin 3 pingat emas pada perlawanan akhir kalah mati petang semalam dengan pasukan Jepun dengan kiraan stright set 28-27 dan 25-18 dalam masa 4 jam 60 minit..

Sebagai tanda terimakasih di atas kecemerlangan atlet negara.. sehingga berjaya mencapai target 9 pingat emas tersebut.. maka dengan bangganyer gua bersama Hantu Kak Limah Balik Rumah telah meluluskan cuti 4 bulan beserta bonus 6 bulan.. buat semua atlet yang terlibat dalam menjayakan pesta Sukan Asia Guangzhou kali ini.. akhir kata dengan ucapan selamat bergumbira..


* Pssstt!!.. nanti kalau takda hal spy Penanggah akan cuba menghuraikan permasaalahan tentang Hantu Kak Limah Balik Rumah yang dikatakan bakal menggegarkan tiang rumah korang..

Monday, November 22, 2010

PANTUN HUJUNG MINGGU..


Apa la lu Chong Wei.. dengan itu Lin Dan pun lu tak bleh kasi hantam.. masuk jer set ketiga gua tengok lu main lagi hampeh.. gua tengok pun sakit jiwa.. tiba-tiba jer penyakit sengal tulang gua datang menyerang… ikutkan hati mau jer gua beli tiket kapalterbang pegi sana Guangzhou.. kasi ganti lu lawan sama itu Lin Dan.. gua bukan cakap besar maa.. tapi kalau sama itu Lin Dan... skali gua bagi gua punya jurus pukau sapunden tahap 3.. gua ingat itu Lin Dan mesti rebah kena penyakit usus tersumbat dan terus sujud mintak pingat gangsa sama gua....

Bagi mengelakan penyakit sengal tulang gua bertambah kronik bila menengokkan diorang bertarung... tanpa berlengah gua pun terus tutup TV.. dan bagi mengimbangi denyutan jantung dan saluran darah gua yang tidak berapo stabil.. gua pun cipta la pantun ni.. dan kalau korang berasa diri korang handal.. cuba la korang layan pantun gua ni.. tapi korang kena la baca dengan penuh perasaan.. sebab kalau silap baca.. nanti korang plak yang terkena penyakit usus tersumbat..

Hujung minggu yang penuh bosan..
Gua melopong dari pagi sampailah ke petang
Tak tau nak buat aper.. sekadar dok layan perasaan
Mintak-mintak agar kayo datanglah bertandang..

Nak merayau tak tau nak kemana…
Kalau gua ada kapal bleh la pegi belayar..
Memang la gua duit tak ada.. tapi tak la sampai papa kedana..
Kalau ada awek ajak kluar.. gua on jer janji smuo dio yang bayar..

Bosar kerak dari periok..
Makin banyak lagi tak cukup..
Maso dapat gaji semua nak di taruk..
Baru ler hujung bulan gigit jari.. duit semua dah lingkup..

Chong Wei dan Lin Dan memburu kerang..
Kerang diburu di pantai Chikicimini..
Baru ler padan dengan muko korang..
Sia-sia jer buang maso baca pantun gua ni.. hahaahaa!!!!

Thursday, November 18, 2010

SESEKALI LAYAN PLAK BLOG ORANG LAIN..


HARI ni gua jadi mati kutu.. tak tau nak buat apa... kena plak hari ni opis pun lengang semacam kerana ramai staff yang ambik cuti panjang balik kampung.. dan mood keja gua pun masih di awang-awangan.. .. (sebenarnyer bukan ada keja pun.. sebab boss gua pun sama cuti panjang gak.. memang yippieee ler gua duduk kat opis ni...)

Last skali dari takda benda nak buat apa tu.. gua pun mula la melayan bosan dengan meronda di alam cyber.. melayan sambil menjengok-jengok blog orang lain.. menyelinap dari satu blog ke satu blog.. kira macam melancong ler.. banyak gak la blog yang gua terjah.. ada blog yang berbentuk peribadi.. politik.. bisnes.. hobi.. blog jiwang karat pun ada gak.. dan macam2 lagi laa blog yang wujud skarang ni..
dengan bermacam-macam nama..

Mana yang kaki melukis tu.. diorang buat la blog pasal lukisan macam member gua apiz dengan comixside.blogspot.. (blog ni pun bleh tahan gak merapunyer.. woii apiz bila lagi nak bagi lu punya Langkamaya kat gua hah...lu jangan bikin gua marah.. nanti tak pasal-pasal gua plak yang bertukar jadi Langkamaya 8).. kalau blog si poyo tu tak payah cakap la.. dah tentu dengan cerita si abang bachok beliau.. jejaka yang paling hot in town.. hahaha!!

Dan gua pun tak nak la komen pasal blog orang lain.... tapi apa yang gua perati... kebanyakan diorang ni memang kreatif.. banyak idea.. ada jer benda yang diorang tulis dan masukkan dalam blog masing-masing.. memang gua respek dengan orang2 yang camni.. sampai kekadang gua sendiri pun mengaku blur.. otak jadi jem. tak tau apa yang gua nak tuliskan dalam blog gua yang entah apo-apo ni.. ha!! lagi satu apa yang gua tengok.. kebanyakan yang aktif berblog ni adalah orang pompuan.. perghh!! cun-cun plak tu.. hehehee!!.. lelaki tu ada gak la.. tapi tak ramai dan gua tengok blog diorang ni lebih kepada isu yang agak serius..

Dalam melayan bosan tu.. kira banyak gak la blog-blog yang gua redah hari ni.. mana blog yang okey tu gua stay la lama skit.. baca la apa yang diorang dok tulis dalam blog masing-masing.. mana yang ala-ala tu.. gua layan gak la.. tapi secara sambil lalu jer ler. . ada separuh blog tu gua tengok dia punyer follower bleh tahan gak ramai.. sampai beratus malah beribu pun ada.. sesuatu yang yang gua tak terpikir dan angankan selama ni pun.. mungkin gua buat blog ni pun untuk suka-suka jer.. lagi pun saper ler yang sanggup melayan blog gua yang merapu tak tentu arah ni.. nanti tak pasal-pasal otak pun bleh jadi jem.. langsung mereng.. hahaa!!

Monday, November 15, 2010

JOM KITA GODA MENGGODA..


MENGGODA amat baik untuk kesihatan, Bagaimana plak tu? Menurut penelitian membuktikan individu yang suka manggoda memiliki jumlah sel darah putih yang tinggi sehingga mampu meningkatkan kekebalan tubuh dan kesihatan. Kajian juga mendapati menggoda seseorang merupakan cara efektif untuk menjana tenaga positif dalam diri..

Itulah sebagian dari artikel yang gua terbaca ketika sedang membelek-belek sebuah majalah tempatan petang semalam.. aii betul ker ni… ahh!! mungkin orang yang buat kajian tu sajer jer nak propa kut.. tapi apa salahnya kalau nak cuba yer tak?.. lagi pun hari ni kat kampung gua ada pasar malam.. memang cantek laa.. dah tentu ramai awek-awek kat situ.. dan tanpa berlengah gua pun terus bergegas untuk mempraktikkan apa yang gua baca tu..

Kebetulan sebaik saja gua melangkah kluar kat pintu pagar.. gua tengok ada sorang awek sedang lalu.. kira cun gak la macam si Kathy awek gua nombor 5.. mungkin dia pun nak pegi ke pasar malam kut.. dan tanpa membuang masa gua pun terus ler melambai-lambaikan tangan sambil mengenyitkan mata untuk menggoda awek tu.. setelah hampir setengah jam melambai dan mengenyit mata.. sehingga mata gua pun dan hampir krem.. dan gua tengok awek tu masih buat tak tau jer.. dan terus blah meninggalkan gua terkebil-kebil kat pintu pagar..

Melihat tiada respon positif dari awek tersebut.. membuatkan sel darah hijau gua mengalir laju.. tenaga negatif dalam diri gua naik mendadak.. lalu dengan pantas gua terus mencapai sebuah tong sampah yang berada ditepi pintu pagar… lalu melibaskan tong sampah tersebut ke sebuah lori pickup yang sedang lalu sebagai tanda protes.. nampak sangat artikel yang gua baca dalam majalah tu menipu..

Namun begitu gua masih tak puas hati dan terus menuju ke pasar malam kat hujung kampung.. sampai jer gua tengok orang kampung dan awek-awek dah ramai kat situ.. sedang mata gua asyik melilau memerhatikan awek-awek yang sedang membeli-belah kat pasar malam tu.. tetiba terasa bahu gua di tepuk dari belakang..

“Haii... abang macho.. awak ni handsome ler.. bleh kita berkenalan..” tetiba satu suara awek terpacul dari arah belakang.. dan tanpa berlengah gua terus berpaling..

“Ehh! awak ni Paris Hilton kan.. artis terkenal tu..” balas gua hampir terperanjat sambil menahan macho bila melihat sorang selebriti hollywood tetiba menegur gua.. dan gua tengok awek selebriti tu tersenyum malu-malu..

“Errr!! camno awak bleh tegur saya ni.. awak kenal saya ke?”.. tanya gua lagi untuk kepastian.. mana ler tau kut salah orang plak ker..

“Alaaa sapo yang tak kenal spy Penanggah.. dah la handsome.. kayo plak tu..” buat balas si Paris Hilton memuji.. dan tetiba gua plak jadi malu-malu kucing.. terasa tenaga negatif gua tadi bertukar menjadi positif gred A++ dan sel darah hijau pun kembali normal.. manakala saraf tunjang gua tetiba bertukar menjadi lebih efektif seperti dah pekena kopi tongkat ali 8 gelas...

Setelah berbual mesra beberapa minit dan saling menggoda antara satu sama lain… tiba-tiba Paris Hilton memegang dan menarik tangan gua.. dengan mesra beliau terus memimpin tangan gua menuju ke sebuah gerai menjual aksesori wanita yang tidak berapa jauh dari tempat kami berbual.. seperti bulan jatuh ke riba gua pun terus mengekori beliau.. dan tetiba jer badan gua ni terasa segar dan penyakit sengal tulang belikat gua pun terus sembuh secara drastik.. akhirnyer gua akur.. betul ler kata orang yang kajian tu…

Wednesday, November 10, 2010

MELAYU ATAU INGGERIS.. GUA NO HAL..


KUALA LUMPUR - Hanya bahasa Melayu boleh diiktiraf sebagai bahasa rasmi di negara ini. Tokoh akademik, Profesor Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim berkata, sehubungan itu, mana-mana pihak di negara ini tidak boleh dengan sewenang-wenangnya menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi kedua. - Utusan M'sia


Ello Datuk.. u dont main2 la.. u tell me skrang.. who tell u bahasa Ingeris can not jadi bahasa resmi kedua.. . if u nak tau.. in my kampung at N9 ado five bahaso rasmi.. no body bising-bising.. my jiran pun guna bahasa Tagalog when they speaking sesamo mereko.. walaupun i dont understand sepatah haram but i see diorang tergolak is very big.. maybe the story yang diorang borak tu is very kelakar..

My ketuo kampung pun i look steady jer speaking london plus bahaso N9 and campur2 skit bahaso rojak like bahaso urdu and jawa.. walaupun ada somebody poning kepalo went dio berborak with the ketuo kampung.. but the sambutan is very luarbiasa.. i dont know la dio paham ker tidak... itu lantak diorang la..

Maybe ado gak sorang dua the kmpung people not to puashati and want to make bantahan.. tapi they are very takut with the ketuo kampung.. my ketuo kampung body is very bosar.. like hulk.. u know hulk?.. alaa cerito yang dalam tv tu.. the hero alway bertukar like green pucuk pisang when dio marah.. his baju pun koyak rabak but his sluar dalam is very strong and can not koyak...

Ok la Datuk.. I want to blah dulu.. my friend want to ajak me go to makan-makan.. if u nak join please la coming here at my opis.. bleh la kita borak-borak and talking in bahasa 'chikichit'.. iatu bahasa rasmi yang ke enam.. bahasa 'chikichit' is burung tempua language plus bahasa cipan.. i think u will very happy when speak this bahasa.. this bahasa in very simple like orang bersiul.. if u can bersiul u boleh la speaking this bahasa...

*Klau orang paham apa yang gua tulis ni bermakna korang bersetuju bahasa inggeris menjadi bahasa rasmi kedua.. klau tak paham walau sepatah haram.. bermakno korang menyokong bahasa chikichit menjadi bahasa rasmi pertama menggantikan bahasa M'sia..

Friday, November 5, 2010

SAJER MELAYAN BOSAN..


Bosan ler plak malam ni.. gua pun tak tau apa yang nak ditulis.. mata gua pun merayau tanpa arah... kejap pandang ke kiri.. kejap ke kanan.. kejap ke atas.. kejap ke bawah.. sambil memerhati tanpa tujuan tu.. kepala otak gua berputar-putar.. memikirkan apa aktiviti yang gua nak buat besok ni.. nak kata pegi beraya menyambut depavali.. rumah saper plak yang gua nak tuju.. takkan nak beraya kat rumah pakcik Karim jiran gua.. silap-silap mau kena hambat dengan tong gas..
dah la gua dengan dia tu jarang bertegur sapa..

Lagi pun kalau lepak rumah sambil layan tv pun boring gak.. dah tentu semua tv pasang cerita tamil.. baik rtm mahupun tv3.. kalau layan dari pagi sampai malam..
silap-silap mahu gua fasih cakap tamil..

Lagi pun cuti-cuti ni.. duduk KL gua pun tak tau nak buat aper.. semua awek gua awal-awal lagi dah blah balik kampung..
si Sarah awek gua yang nombor enam.. minggu lepas lagi dah start cuti balik Kluang.. Siti Kurus awek gua nombor empat.. pagi tadi dah naik bas balik Kelantan.. bercuti mengalahkan orang nak menyambut raya.. tak per korang bercuti ler.. sampai raya haji pun lagi bagus.. gua pun tak serabut nak melayan korang..

Ahh!! dari gua pening kepala memikirkan apa yang nak dibuat esok pagi.. baik gua masuk tidor.. mata pun dah naik mengantuk.. boring-boring besok.. kemas apa yang patut.. bawak ler baju dua tiga helai terus blah.. balik kampung lagi bagus.. aman sikit.. lagi pun Ayu Montel awek gua nombor tujuh pun ada kat kampung... tu yang tak sabau nak berdesupp menyelinap nak balik kampung tu.. hehehe..

Wednesday, November 3, 2010

MPAJ.. TOLONG REPAIR MESIN TU YE..


"Hampeh punya mesin.. jahanam la plak.. gua dah la nak cepat.. ekau plak buat hal".. sambil tangan gua menekan-nekan punat yang ada kat mesin tu.. bila gua tekan nombor kereta skyline gua 789 yang kluar hanya 89.. yang nombor 7 dah gaib entah kemana.. sambil menyumpah dalam hati.. mata gua melilau memerhatikan sekeliling.. dan gua nampak kat sebelah hujung depan kedai mamak tu ada lagi satu..

"Mintak-mintak yang tu ok ler.." doa gua dalam hati.. sambil menuju kat mesin yang lagi satu kira-kira dalam jarak seratus meter...

"Cilakak walhampehi.. ini pun sama gak jahanam..." darah gua tetiba naik mendidih.. ini lagi hawau.. tekan-tekan entah apa yang kluar.. nasib baik tak masuk duit lagi.. kalau tak sia-sia jer duit 50 sen gua dapat kat MPAJ.. klau ikutkan hati gua yang paneh membara ni.. mau jer gua cabut mesin tiket parking tu dan baling kat bangunan MPAJ kat seberang jalan tu.. biar diorang tau..

"Menyusahkan orang jer.. takan diorang tak chek mesin ni ok ker tak.. ni datang stakat nak kutip duit.. cilakak!!.. klau nak menyaman tu bukan main laju jer.." bebel gua dalam hati.. takan gua nak merayau satu Pandah Indah ni mencarik mesin tiket parking.. gua dah la nak cepat...

Lalu gua pun blah menuju ke bangunan MPAJ kat seberang jalan.. meninggalkan kereta gua tanpa tiket parking.. "Ahhh..!! mapusss la.. saman pun saman laa.." bebel gua sambil berserah dalam hati..

Sampai kat kaunter.. gua pun ambik nombor.. orang pun tak ramai.. tak sampai seminit nombor gua pun muncul.. lalu gua pun terus tunjukkan resit saman parking gua kat kerani pompuan di kaunter tu..

"50 hinggit.." jelas pompuan tu setelah membelek nama gua kat dalam komputer.. lagi pun saman ni gua dapat dua tahun lepas.. sajer malas nak bayar.. tu yang jadi 50 hinggit tu.. dan puncanyer pun sebab mesin cilakak jahanam gak.. malas nak terpusing-pusing mencarik mesin tiket parking.. last-last bila balik kat kereta tau-tau terselit saman kat cermin depan.. mak oii cepat jer diorang buat keja..

"Nak bagi tau laa.. mesin kat depan restoran cina dan kedai mamak kat seberang jalan tu dah rosak laa.." kata gua kat kerani pompuan tu sambil menghulur duit 50 hinggit..

"Itu kena pegi kat tingkat tujuh.. sini hanya tempat buat pembayaran jer.." jelas pompuan tu sambil mengambil duit gua dengan wajah selamba..

"Yer ker.. tak larat la.. nanti kalau lama-lama tak pasal-pasal kereta saya kena saman lagi.. tadi tu pun saya main tinggal jer.." balas gua kat kerani tu sambil mengambil resit pembayaran dan blah meninggalkan Menara MPAJ dengan hangin satu badan.. HAMPEHH BETULL!!! sia-sia jer duit gua terbang 50 hinggit hari tu..