Friday, July 25, 2014

SELAMAT HARI RAYO LA YOO..


Nampaknyer opis gua pun dah lengang.. ramai yang dah start bercuti.. dan mood gua nak bekerja pun dah semakin menipis.. datang opis hari ni pun hanya nak cukupkan syarat jer.. sama gak yang lain.. memasing gua tengok dok sebok berborak sambil menghayati lagu raya... ada yang borak pasal kuih dan baju raya.. ada yang borak pasal kapal terbang terempas.. ada yang borak pasal Palestin dan macam-macam lagi aktiviti bebas yang diorang buat.. okey la buat korang semua.. selamat bercuti layo..

Lagi satu.. untuk korang yang balik ke pantai timur melalui MRR2.. lebih-lebih lagi sebelah malam.. gua harap korang berhati-hati ler kalau berenti kat stesen petronas Taman Melati.. alaa yang kat sebelah balai bomba tu ler.. member gua malam tadi cermin keretanyer kena pecah.. kononnyer nak singgah kejap jer.. tengok-tengok habis baju dan biskut raya dalam bonet kena rembat.. menurut pak polisi rupanyer kawasan tu memang kawasan panas.. bleh kata hari-hari ada kes kereta kena pecah.. maka berhati-hati la yer.. dan sesambil drive tu korang layan la pantun kat bawah ni..

Pergi kepasar membeli ikan
Ikan disimpan di dalam tin
Bukannyer apo sejer jer gua nak ucapkan
Selamat Hari Raya Maap Zahir Batin

Anak berok mencari lokan..
Lokan di jual di dalam pokan..
Klau ado yang tersilap tu harap la dimaafkan
Dan mano yang termakan tu harap la dihalalkan..

Pagi-pagi pergi ke Langat..
Dari Langat terus ke Mantin..
Kalau beraya tu jangan ler over sangat
Ingat-ingat la jugak sedara kita di Palestine..

Anak kambing menjahit baju
Baju dijahit berpintal-pintal..
Haa klau drive tu bawak ler lelaju..
Mano la tau kok nak merasa berayo di hospital…

Monday, July 21, 2014

MH17.. NAK DAKWA MACAMANO.. DAH TERSALAH TEMBAK..


Malaysia mempunyai peluang untuk membawa kes nahas pesawat MH17 ke muka pengadilan tetapi amat penting untuk mendapatkan bukti terlebih dahulu mengenai jenis peluru berpandu yang menembak pesawat  Malaysia Airlines (MAS) itu hingga menyebabkannya terhempas selain mendedahkan fakta-fakta lain, kata pakar-pakar perundangan.
  
Peguam Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) Datuk N Sivananthan berkata untuk berbuat demikian, adalah penting untuk memasuki tapak nahas dengan segera untuk memastikan bukti tidak dicemari. - M'siaKini


Tak payah le kita nak berapi-api sangat cerita bab dakwa-dakwi ni.. cakap senang ler tapi realitinyer bukan semudah makan apam balik.. sedangkan nak ambik mayat mangsa pun kita masih terkial-kial dengan kerenah politik dan birokrasi diorang.. apatah lagi nak cari bukti.. silap-silap bukti pun dah lesap entah kemano.. yang penting sekarang ni kita bawa balik dulu mayat mangsa yang terlibat tu supaya dapat dikebumikan di tanahair kita dengan selamat..

Sebenarnyer gua bukan nak meremehkan usaha kerajaan kita nak mendakwa si penjenayah yang menembak MH17 tu kemuka pengadilan.. tapi kalau ikut pada kes-kes yang lalu semuanyer menghabiskan boreh.. tiada sorang pun yang didakwa atau dihukuman oleh mana-mana mahkamah.. tu sebab gua tak yakin yang kes ni akan berjaya.. silap-silap nanti duit habis yang kaya peguam.. akhirnyer tak pepasal kita plak yang terperangkap dalam konflik dan permainan politik diorang.. tak cayo cuba kita tengok kes-kes yang lalu..

23 julai 1954 Cathay Pacific Airway yang terbang dari Bangkok menuju ke Hongkong telah di tembak oleh Tentera Pembebasan Rakyat China yang menyangka ia adalah pesawat  tentera Taiwan.. membunuh 10 dari 19 penumpang.. sampai kesudah tiada sapa yang dipenjara..

27 Julai 1955 El Al Flight 402 yang terbang dari London ke Tel Aviv.. melalui Austria dan Turki tapi terbabas hingga ke ruang udara blok timor dan akhirnyer di tembak oleh pejuang Bulgaria.. mengorbankan 58 nyawa.. sama gak sampai kesudah tiada sapa yang dihukum..

21 Februari 1973 iaitu Libyan Arab Airlines 114 yang sedang terbang menuju ke Kaherah dari Tripoli.. akibat cuaca buruk kapalterbang tu pun terbabas ke Semenanjung Sinai dan ia di tembak oleh jet F-4 Phantom israel yang menyangka ia pesawat tentera Mesir.. dari 113 penumpang hanya 5 yang selamat.. sama gak sampai kesudah tiada sapa yang dihukum.. dan Israel biasa ler alasanyer mempertahankan diri..

1 September 1983 Korean Air Lines 007 yang terbang dari New York ke Seoul yang membawa 269 penumpang ditembak jatuh ke Laut Okhatsk oleh jet pejuang Soviet Union setelah terbabas ke ruang udara pengkalan tentera diorang.. habis semua penumpang menjadi korban.. dan ada kita dengar sesiapa yang dihukum.. tarakk.. walaupun jelas ditembak oleh tentera Soviet..

3 Julai 1988 Iran Air yang terbang dari Tehran menuju ke Dubai telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu tentera Amerika dan mengorbankan kesemua 290 penumpang.. sedangkan kapalterbang tu masih berada diruang udara Iran.. alasanyer seperti biasa iaitu tersalah tembak kerana menyangka ia pesawat tentera.. pun sama gak kisahnyer.. walau jelas ditembak oleh Amerika sepertia biasa tiada yang dihukum penjara… Amerika hanya membayar pampasan kepada keluarga mangsa..

Begitu jugak dengan kes Siberia Airlines pada 4 Oktober 2001.. dimana pesawat yang membawa 78 penumpang tu didapati telah menjunam ke Laut Hitam.. ia dikatakan ditembak oleh peluru berpandu dari arah Ukraine walaupun dinafikan oleh Kiev.. seperti yang lain jugak kes tu pun senyap sampai ke sudah..

Dan dalam kes ni adakah kita pun akan mengalami nasib yang sama.. oleh tu sama-sama ler kita perhatikan permainan diorang.. nak harap PBB lagi tak payah.. sedangkan nak buat ketetapan mengutuk kejadian ni pun diorang dok kaji sampai berpuluh kali.. takut kena veto dek Rusia.. dan alasan bagi menutup kes ni bagi gua cukup mudah.. “Nak Buek Macamano.. Dah Tersalah Tembak....”

* Salam takziah gua ucapkan pada semua keluarga mangsa.. semoga tabah menghadapi ujian Allah dan dipermudahkan segala urusan dalam usaha membawa balik semua mayat mangsa yang terlibat..

Tuesday, July 8, 2014

RASANYER GERMAN ARGENTINA FINAL NANTI KOT!...


BELO HORIZONTE - Jerman akan bersemuka dengan permainan keras Brazil apabila dua gergasi bola sepak dunia bertentang mata di padang separuh akhir (awal pagi esok waktu Malaysia) dengan pasukan tuan rumah bertekad untuk memenangi kejuaraan kali ini buat penyerangnya yang cedera, Neymar.

Ketiadaan Neymar, dan ketua pasukan Thiago Silva, dalam perlawanan itu juga dijangka tidak mengurangkan bahang perlawanan, dengan jurulatih Jerman, Joachim Loew mahu membalas dendam kekalahan mereka kepada Brazil dalam perlawanan akhir 2002.


Pengendali Brazil, Luiz Felipe Scolari sudah melaungkan amaran awal bahawa pasukannya mahu meraih kemenangan ke atas Jerman biarpun tanpa Neymar bagi membolehkan tuan rumah hanya selangkah lagi untuk meraih kejuaraan keenam.... - UtusanM'sia


German gua sokong.. Brazil pun gua sokong.. Argentina pun sama gak gua sokong.. (nasib baik M'sia tak masuk.. klau tak terpaksa ler jugak gua sokong)... lagipun nak buek camno.. dah team fabret gua tu semuanya hebat-hebat belaka.. dan gua pun dah agak dah yang team diorang semua tu akan mara hingga ke separuh akhir dan terus menjulang Piala Dunia kali ni dengan jayanyer tanpa banyak halangan..

Tapi bila dah dah masuk peringkat separuh akhir.. dimana diorang terpaksa bertembung.. bertempur dan bergasak sesamo sendiri.. maka dengan rela hati dah tentu ler gua memberi sokongan tahap padu kepada team German.. lagipun gua memang teringin sangat nak tengok team German dan Argentina bertempur dan bergasak di final nanti..

Manakala dalam satu lagi pertemuan iaitu antara Belanda dan Argentina.. memang gua mintak maap la kat team Belanda.. gua rasa korang dah boleh la kemas-kemas barang apa yang patut.. pilot korang pun dah boleh la panas-panaskan enjin kapalterbang.. lagi pun gua pedulik apa dengan lu nyer orenje.. ada hati nak lawan Argentina konon sedangkan nak mengalahkan Costa Rica pun tercungap-cungap.. menang pun sebab penalti.. tu pun nasib baik ada penjaga gol import.. kalau tak lingkup.. tapi kalau lu dapat kalahkan Argentina pun gua tak kisah.. gua masih ada German atau Brazil.. huhhuhuhuuu...