Wednesday, November 25, 2009

HARTA PUNYA HAL!!!....


MARRY JANE.. isteri Tony Blanco telah terbunuh dalam satu kemalangan kereta ketika cuba mengelak seekor kucing sewaktu pulang dari pejabat beliau di Manchester City minggu lepas.. melalui wasiat yang ditinggalkan.. beliau telah mewariskan segala hartanya sebanyak 3 juta pound kepada Tonny.. iaitu suami yang beliau sangat  sayangi..  ini membuatkan ibu bapa dan adik-beradik Marry Jane tidak berpuashati diatas pembahagian harta tersebut yang dianggap tidak adil.. lalu berlakulah perang mulut antara mereka dengan Tony.. untuk mendapat keadilan.. mereka semua pun bersetuju untuk pergi berjumpa dengan peguam Marry iaitu Richard  Martin....


Bapa Mary: Mano boleh macam ni peguam Richard.. gua yang bela Marry dari kocik sampai besar takkan satu sen pun gua tak meraso.. maso Marry masuk universiti sampailah beliau kawin.. gua jugak yang banyak berabis duit sampai berjuta-juta menanggung beliau.. harapkan suami beliau si Tony gemok ni.. memang tak payah la.. habuk pun takdo.. kojo dah la maleh… luah pakcik Stephen Gerrad tak puas hati..


Emak Marry: Betul tu Richard.. saya la ibu yang melahir dan membesarkan Marry.. sampai tak tidor malam duo tigo hari.. maso Marry sakit terlantar sebulan kat hospital.. saya la ibunyer yang menemani beliau.. harapkan si Tony ni.. memang buang karan jer laa.. kalau datang pun time makan sebab nak melantak nasik hospital.. hampehh betul mamat ni..


Abang Marry: Yer laaa… paling tidak pun.. sikit sebanyak kami sebagai ahli keluarga patut layak mendapat sebahagian dari harta Marry.. paling tidak pun duo tiga puluh ribu pun jadilah dapat gak gua pegi enjoy kat Hawaii seminggu duo..


Adik Perempuan Marry: Gua pun kalau dapat seribu duo pun ok laa.. boleh gak beli chewing gum atau apam balik kat pasar malam Keramat.. ni satu sen pun tak meraso.. mano boleh.. tu yang gua musykil tu..


Tony yang dari tadi berdiam diri tiba-tiba mencelah…


Tony: Apo laa korang memekak kat sini.. cuba korang pikir sendiri sewaktu gua cabutkan wayar break dan longgarkan skru tayar kereta si Marry tu... ado tak korang datang menolong.. nasib baik la ado si Richard Martin ni yang ringan tangan sanggup menolong gua.. dah tu korang senang-senang jer nak mintak bahagian… banyak cantik.. boleh belahhh la korang..


Keluarga Marry: ????@@%#!!

Monday, November 23, 2009

HAIYAA APEK!!! KASI HANTAM SAJA MAAA..


IPOH - Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek meminta Naib Presiden, Datuk Seri Liow Tiong Lai supaya bersabar dan tidak terus mendesak supaya parti mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 28 November ini. - Utusan M'sia

Haiyaaa Tiong Lai.. apa pasat bleh jadi ini macam.. serupa itu WWE Smackdown.. wrestling punya olang.. hantam sana.. hantam sini.. banting sana.. banting sini… gua tengok pun manyak takut wooo.. serupa itu filem Momok The Movie wayang hantu punya cerita.. dulu lu cakap samo gua lu manyak kuat serupa itu king kong.. kung fu punya olang la.. itu geng 008 Jinjang sama itu geng Bak Kuteh Segambut smua lu punya member tapi sikalang gua tengok lu habuk pun tarak.. samo itu Tong Kiat pun lu tak bleh makan.. 


Itu la dulu lagi gua sudah cakap sama lu.. jangan lawan sama itu Tong Kiat.. ini apek banyak kuat ooo.. serupa itu kung fu panda.. ini olang satu sekolah sama itu Naruto Sipuden dan lagi satu gua mau bagi tau sama lu.. itu Mask Rider Kabuto pun pernah kono ghout ooo.. bila dio kena jurus Libasan Tumit Seribu Bayang samo ini apek.. tiga bulan tak boleh makan nasik.. tapi lu manyak degil.. tak mau dengar gua punya nasihat skalang lu tengok apa itu apek sudah bikin samo lu.. baru itu apek bersin lu sudah kena kancing gigi.. apa la lu.. boss konon.. boss pun sama.. nasib baik lu tak kena telanjang..


Lagi satu gua mau tanya samo lu.. apa pasat lu tak mau tag team dengan itu So Lek sama itu Ka Siong… ini dua olang pun manyak teror jugak maa.. dia punya lawak pun bleh tahan.. serupa itu Mr. Bean.. gua cakap sama lu aaa.. kalau lu join sama ini dua olang lu sudah boleh bikin satu kumpulan atau trio serupa itu kumpulan Three Stooges.. haa silap-silap itu Tong Kiat boleh kena parkinson bila tengok lu sama lu punya kumpulan Three Stooges datang ramai-ramai mau kasi hantam sama dia punya tali pusat..


Talak apa Tiong Lai.. lu jangan susah hati.. gua boleh tolong.. sini gua mau bagi sikit tips samo lu.. haiyaaa bukan duit tip maa.. ini tips serupa itu melayu cakap petuo la.. apa macam mau bikin lu punya parti Itik Gantung menjadi parti yang paling digeruni di seluruh Asia Tenggara dan jugak oleh semua pelawak sarkas baik di M’sia tau pun kat  Sudan.. tak payah la lu mau bikin EGM.. itu semua buang maso saja maa.. tu olang datang pun bukan mau dengar lu punya EGM tapi saja mau kasi abis lu punya bihun goreng sama itu karipap saja maaa..


Mula-mula lu talipon sama itu Tong Kiat.. alaa kasi tipu saja maa.. lu bagi tau sama dia yang lu sudah beli ini parti Itik Gantung lebih kurang 20 juta pound termasuk dengan dia dan ahli-ahli sekali.. nanti bila dia dengar lu sudah beli ini parti.. sudah tentu dia frust menonggeng lalu terjun masuk lombong atau merajuk balik kampung.. apa lagi itu time la lu ambik alih ini parti.. lepas tu boleh la kita pegi enjoy sakan kasi perabih semua duit parti.. haaa apa macam gua punya idea… haiiyaaa Tiong Lai.. itu pun lu tak bleh pikir kaa.. manyak senang maaa.. mau kasi lingkup ini parti..

Friday, November 20, 2009

SOAL JER LER.. ADO AKU KESAH..


KUALA LUMPUR  – Berkuat kuasa hari ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh lagi menyoal siasat saksi selepas waktu pejabat seperti diamalkan sebelum ini. Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Mohamad Ariff Md. Yusof dalam penghakiman bersejarah itu berkata, tindakan menahan seorang saksi untuk disoal siasat menjangkaui waktu pejabat adalah satu penahanan secara salah di sisi undang-undang. - Utusan M'sia

Setelah berhempas pulas bermesyuarat selama 18 jam.. sehingga hampir memecahkan pintu tandas mahkamah... selain berjaya menghabiskan tiga periuk nasik ayam hainan serta dua pingan karipap pusing.. akhirnyer persatuan hakim-hakim semenanjung telah berjaya mencapai kata sepakat serta sebulat suara mendapati nasik ayam yang dihidangkan oleh Amat Turbo The Nasik Ayam Hainan tidak mencapai tahap yang dikehendaki oleh mereka bagi melancarkan perjalanan mesyuarat agong tahunan Koperasi Apam Balik Keramat balik bagi mencapai kata sepakat menghalang para penyiasat SPRM menjalankan siatan tanpa had masa terhadap saksi yang ditahan..

Dengan keputusan mesyuarat tersebut.. mahkamah memerintahkan anggota SPRM tidak boleh melakukan sisatan melebihi had masa yang diberikan.. setiap penyiasat hanya diberikan masa 2 jam sahaja untuk melakukan siasatan.. tidak termasuk 1 jam masa tambahan serta 20 minit lagi untuk masa kecederaan.. itu pun bergantung kepada kelulusan bertulis dari ketuo kampung Langkap iaitu encik John Dempong Jr. yang dilantik sebagai pemerhati khas yang turut mendapat elaun tambahan sebanyak RM1..

Walaupun keputusan para hakim ini mendapat bantahan keras dari Amat Turbo The Nasik Ayam Hainan kerana tidak berpuas hati diatas kehilangan cawan dan pinggan beliau sewaktu mesyuarat tersebut dijalankan..  namun bantahan tersebut tidak mendapat sambutan hangat dari para hakim yang bertugas.. malah mereka mengugut untuk mengenakan tindakan tataterib yang boleh membuatkan tokey nasik ayam hainan tersebut di buang daerah ke Sudan selama 2 bulan.. 

Amat Turbo yang begitu frust dan kecewa tahap 7 diatas tindakan para hakim tersebut yang agak rasis serta tidak mahu melayan segala tuntutan diatas kehilangan cawan dan pinggan arcoppal beliau tersebut.. lalu beliau pun menghentakkan kaki kiri serta berpusing sebanyak tiga kali lalu menekan lubang pusat beliau sebelum bertukar menjadi seekor ayam katik berkuasa turbo 450bhp.. lalu beliau pun melakukan pukulan karate ke leher para hakim yang terdapat disitu sebelum terbang di dalam kepekatan malam.. meninggalkan para hakim tersebut terpinga-pinga..

Wednesday, November 18, 2009

HARI TERAKHIR SEORANG GANGSTER MERAPU...


PETALING JAYA - Hasan Budu yang menjadi buruan polis sejak awal tahun ini kerana terlibat dalam banyak kes jenayah termasuk mencederakan seorang anggota polis di Kampung Dedap, Pasir Puteh, Kelantan ditahan kelmarin. - Kosmo


Satu Ops Sikap-20 telah dilancarkan secara kecil-kecilan oleh sekumpulan pak polisi bersama pasukan pengakap kampung Kancung yang turut dibantu oleh sepasukan anggota perhilitan bagi mengekang kemaraan kumpulan Asan Bedu yang amat dikehendaki oleh syerif Lobo di kampung High Chaparral kerana berbagai kesalahan lalulintas dan pecah tabung disekitar kampung tersebut sejak kebelakangan ini..


Dan seperti yang telah di ramalkan oleh ahli majlis ramalan cuaca kebangsan Fiji.. akhirnya segala usaha dan penat lelah pak polisi tersebut berbaloi jugak apabila Asan Bedu samseng yang amat digeruni dan disegani oleh segelintir penternak ayam katik dan peniaga budu di Kampung Dedap itu berjaya jugak diberkas lewat petang kelmarin.. ketika sedang asyik berkaraoke di rumah Amat Kabong iaitu sahabat karib merangkap rakan sefacebook beliau yang juga seorang penternak ayam katik yang sedang meningkat naik di kampung tersebut.. Asan Bedu yang sempat spy Penanggah ditemui turut menyatakan rasa tidak puashati dengan tindakan pihak berkuasa kerana tidak memberi peluang kepado beliau untuk menghabiskan nyanyiannya.. iaitu lagu Andai Dapat Ku Undurkan Masa yang dipopuarkan oleh kumpulan Axl’s itu.. 


Akibat dari penangkapan beliau itu juga.. membuatkan pasukan bolasepak Wakap Mek Jenab FC telah kehilangan tongak penyerang yang amat digeruni dalam menghadapi perlawanan pembukaan bagi merebut piala Dunia Remaja 20 Sebelah di Kampung Sireh siri yang ke-8 pada minggu hadapan… pasukan beliau yang sebelum ini dianggap underdog telah berjaya melakukan kejutan apabila berjaya mengalahkan kampung Jubakar 1,361 berbalas dengan 1,360.. walaupun ketinggalan 113 jaringan pada separuh maso ke tujuh.. dalam satu perlawan persahabatan dengan kampung tersebut bulan lepas  yang turut dibarisi oleh pemain sensasi dari pasukan Geng Bahau…


Namun pada masa tambahan ke-12.. Asan Bedu penyerang hendap Wakap Mek Jenab FC yang turut dibantu oleh sekumpulan penternak kambing boer telah bangkit.. lalu melakukan asakan bertalu-talu dari arah tepi tiang balairaya kampung Jubakar sehinggakan semuo pemain dan pengadil perlawanan turut kehilangan punco.. dan ini membuatkan Asan Bedu berjaya menyamakan kedudukan 128 mata dibawah par pada minit-minit terakhir separuh maso ke tujuh.. dan beliau turut berjaya melakukan jaringan kemenangan pada saat-saat akhir perlawaan dengan bantuan Achong dari pasukan Geng Bahau yang kebetulan sedang melakukan operasi pecah rumah di kampung tersebut..  


Selain itu beberapo insiden ngeri turut dilaporkan berlaku seperti jeling-menjeling.. ngurat-mengurat awek kilang dan terdapat juga beberapo penyokong kedua-duo pihak melakukan senaman tekan tubi bagi memprovokasi antara satu samo lain.. ini membuatkan pengadil pertandingan terpaksa memberhentikan perlawanan beberapo kali bagi memberi laluan kepada kedua-dua penyokong berhenti makan dan pengadil turut melakukan pegiraan semula jumlah jaringan mata sebanyak 4 kali bagi memuaskan hati kedua-dua pihak..


Friday, November 13, 2009

LANTAK DIORANG LAA NAK BOLI..


KUALA LUMPUR 12 Nov. – Cadangan pembelian empat set tren Diesel Multiple Units (DMU) terpakai dari Sepanyol bernilai RM30 juta yang mencetuskan kontroversi sebenarnya telah ditolak sebanyak tiga kali oleh pihak Lembaga Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB). Bagaimanapun sumber memberitahu Utusan Malaysia, keputusan pihak Lembaga itu tidak dipatuhi apabila KTMB dan Kementerian Pengangkutan tetap meneruskan pembelian tersebut. - Utusan M'sia


Apo laa korang ni bising-bising.. lantak diorang la nak boli ke tidak keretapi 18 tayar tu.. apo nak susah.. duit tengah banyak.. kalau tak diorang yang nak mengabihkan sapo lagi.. nanti korang jugak yang nak naik ke hulu-kehilir pegi pasar malam.. benda ni penting kalau takdo air ngan letrik bleh ampun lagi.. tapi kalau takda keretapi 30 juta ni silap-silap mau negara kito huru-hara.. nanti rakyat akan menolak kerajaan sedio ado dalam pilihanraya yang akan datang.. kan bahayo tu.. sapo yang susah.. kerajaan kito gak yang susah nak mempertahankan ketuanan melayu..


Korang sebonarnyer silap.. terlampau percayo dengan dakyah pembangkang.. diorang apo tau asyik nak membangkang jer kojonyer.. apo yag pihak kerajaan buat semuo tak betul.. membazir la.. kroni laa.. nanti bilo bondo tu dah ado dopan mato diorang gak yang berebut-rebut nak naik.. silap-silap diorang yang nak bawak keretapi tu nanti kehulu-kehilir..


Kalau korang nak tau.. walaupun body keretapi tu dah masuk usio lanjut dah masuk tahap senja tapi body dio masih lagi power.. montok dan mantap.. kira masih seksi lagi laaa.. alaa kalau stakat skru dan tayar longgar sana-sini ataupun kusyen dah tercabut tau terkoyak tu tak jadi masalah besar.. nanti pandai-pandai la diorang kluarkan bajet baru nak merepair keretapi tu.. korang duduk jer diam-diam.. jangan nak membising.. pandai-pandai ler diorang nak melingkupkan apo yang ado..


Kalau ikutkan pakar ekonomi negara kito yang baru balik dari Harvard semalam.. sebonarnyer kiro tak rugi pun keluarkan duit 30 juta tu.. ikutkan kita untung besar kerana injin turbo supercharger 500bhp yang di import dari India tu mempuyai jangka hayat yang panjang dan bleh pakai lagi 80 tahun..  dan lagi satu kalau kito pandai tawar.. kito bleh dapat 40 juta sebijik..  gua pun tak tau la macamnano Costa Rica bleh dapek murah sangat kiro 10 juta nampak sangat diorang kono tipu.. tak pandai nak deal dan markup harga.. nampaknyer Costa Rina kena hantar diorang nyer pakar ekonomi datang jumpo gua.. belajar macam mano nak deal dan markup hargo.. bondo paling sonang pun tak tau nak buat.. cehhh!!.

Wednesday, November 11, 2009

MACAM-MACAM HAL (1)


Dah cukup laa tu...


KUALA LUMPUR - Perbadanan Stadium Nasional mendapati kerosakan Stadium Nasional di Bukit Jalil akibat keganasan penonton pada perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan Sabtu lalu bernilai RM214,000. - Utusan.


Kalau ikutkan gua memang malas nak bercerito dan mengulas tentang perkaro ni... nak cerito apo lagi.. bondo dah lopeh.. team Rusa pun dah monang dengan bergaya dan team Kijang pun dah balik tengah layan banjir kat kampung.. bukan apo nanti kalau gua cerito banyak ado plak yang teraso hati dan tuduh gua takdo integriti sebagai blogers dan ini boleh menjatuhkan martabat seorang bloger yang entah apo-apo ni... 


Tapi memandangkan perkara ni masih panas.. kena plak diorang dah menjahanamkan kerusi paling mahal dalam dunia yang ado kat stadium tu.. tetiba hati gua pun jadi geram gak la..  mano tak geram kalau kerusi yang berharga 500 hinggit tu kena bakar sia-sia.. tak ke rugi.. ini bukan sebarang kerusi dionyer harga pun dah macam harga sofa kat Ikea.. kalau tambah lagi 60 hinggit dah boleh kapal selam lagi tigo bijik.. tu tak masuk lagi harga skru kerusi tu.. kalau tak silap mau dekat 200 hinggit.. harga mangga kunci stadium tak kira lagi tu.. entah berapo ribu plak.. aiii tak tau la gua berapo banyak komisen yang diorang rembat.. 


Kat sini gua nak bagi cadangan sikit la kat korang.. nampak jer susah tapi idea gua ni telah di praktikkan di Uttar Pradesh dan berjaya dengan cemerlang.. lain kali kalau korang datang ke stadium nak tengok bola apo kato bawak la kerusi sendiri dari rumah.. tak kisah la kerusi apo.. kalau ado sofa bawak la sofa.. nak bawak kerusi ngan meja makan sekali pun takda hal.. mano yang tak mampu tu bawak la tikar.. lepas tu kalau korang nak bakar ko nak letupkan dengan bom C4 pun tak hal.. dah tentu yang jahanam tu pun harta korang sendiri.. haa amcam idea gua ni.. tu pun kalau korang nak pakai.. tak kono bayar pun idea gua ni tapi kalau nak bagi komisen tak da hal laa.. gua rembat jer..


Sengalnyer samseng... 


KANGAR - Dua daripada empat pelajar yang ponteng perhimpunan pagi di sekolah mereka di sini semalam nekad terjun dari tingkat tiga bangunan sekolah tersebut menyebabkan seorang daripada mereka patah kaki kiri dan hidung berdarah. Utusan.


Ni mamat sengal mano plak ni.. kata nak jadi samseng ni baru nampak cikgu dah menggelupur tak tentu arah macam nampak hantu.. siap terjun bangunan.. nasib baik tingkat satu kalau tingkat enam bukan patah kaki jer lagi silap-silap nyawo pun melayang..


Biaso laa budak-budak baru nak belajar jadi samseng.. lebih lagak dari gagah.. sajer nak menunjuk-nunjuk.. bila member-member lain tengok terasa dio la yang paling handal.. paling macho tapi baru kena sergah dek cikgu dah menggelupur terkencing dalam seluar.. hahahahahaaa


Tu la mak bapak hantar pegi sekolah korang main-main.. baik korang pegi keja kat kilang atau ladang tebu kat Cuping.. dapat gak duit.. ni la dikatokan oleh orang tuo-tuo dulu.. 'Bukan salah ibu mengandung.. salah dek anak tak sedar dek untung..'

Saturday, November 7, 2009

WOIII.. BOMOH TEMBERANG.. JAGO KAU..


SHAH ALAM - Selain Wak Mail, bomoh yang ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada malam Selasa lalu kerana didakwa melakukan perbuatan khurafat, ada kira-kira 20 orang lagi bomoh yang diburu pihak berkuasa agama negeri ini.- Kosmo


Selain Wak Mail Kongo yang berjaya diberkas oleh Jabatan Perbomohan Sedunia ketika cuba memukau sekumpulan pekerja kilang plastik di Balakong duo hari lepas.. spy Penanggah turut berjaya mengesan tigo orang lagi bomoh temberang yang paling dikehendaki oleh syerif Lobo di Texas dan inspektor sahab di New Delhi.. mengikut kata John Dempong selaku bendahari Jabatan Perbomohan Sedunia.. jika didapati bersalah.. mereka ini boleh dikenakan tindakan buang daerah ke Uganda selamo 4 minggu 3 malam dan didenda lari keliling padang sekolah rendah tamil Ulu Bernam sebanyak enam pusingan kalah mati mandatori....


1. Ismet Mabuto - Sorang bomoh palsu yang dikira agak hebat dalam ilmu perempitan.. berasal dari kabupaten Tempebakso di Lombok.. beliau seringkali dilihat berkeliaran di pekan Tapah dengan menggantungkan tangkal berupa spoket motor di leher... juga pakar dalam ilmu pecah rumah.. bekas mat rempit dari Hutan Melintang.. malah beliau boleh menghilangan roti canai dan teh tarik dalam sekelip mato.. 

Kelebihan: Mempunyai illmu kubota kapunden tahap 6 dimana beliau boleh bertukar menjadi cipan berantai apabila digeletek di ketiak kanan.. malah beliau boleh bertukar menjadi folklift lapan tayar jika jambul beliau disentuh..

Kelemahan: Pantang jika pusat beliau dicucuk mamat ni akan bertukar menjadi basikal roda tiga... seorang yang pemalu terutama bila melihat muka sendiri kat cermin dan paling takut pada bayang-bayang.. terutama bayang-bayang sendiri..


2. Wang Kai Boooo - Satu nama yang agak hebat dalam dunia perbomohan kewangan.. berasal dari selatan Beijing.. pakar dalam merembat duit koperasi dan duit tabung kebajikan masyarakat.. malah beliau akan menjadi menjadi lebih agresif bila melihat duit.. walaupun duit syiling atau duit cina mati..

Kelebihan: Mempunyai ilmu gulingan berapi peringkat ke-4..  sejenis illmu yang boleh menukar diri beliau menjadi batu giling bila lubang hidung dikorek.. ilmu ini juga boleh membuat pengamalnyer terasa gagah perkasa dan mampu melanyak enam ketul karipap dan duo pinggan mi goreng tanpa sebarang halangan..

Kelemahan: Cepat lapar dan akan terperanjat bila mendengar perkataan wang.. walaupun menyebut nama sendiri.. paling takut dengan isteri beliau iaitu Jenny Lee yang turut mempunyai ilmu leteran maut tahap 3..


2. Sivaji DeBoss - Lahir di selatan Madras dan dibesarkan di Semenyih.. seorang yang lucu walaupun berwajah ganas..  dengan ilmu lompat kodok yang beliau tuntut di gunung Datuk.. beliau boleh memanggil hujan bilo-bilo maso.. malah boleh memadamkan kebakaran dengan hanya menepok dahi sebanyak tigo kali..

Kelebihan: Mempunyai sijil asas membaiki basikal dan bot pancung sewaktu menuntut di ILP Jasin serta mempunyai ilmu kepait iaitu sejenis ilmu yang mengeluarkan bau badan yang agak pahit seperti bau musang pandan dan ini akan melemah serta memerangkap pergerakan pihak musuh disetiap penjuru..  

Kelemahan: Tidak boleh terkena air.. maka ilmu beliau menjadi lemah dan bau badan akan hilang selama 3 jam sebelum pulih seperti sediakala dengan pekena nasik kandar 2 pinggan..


* Untuk perlawan final antara Rusa dan Kijang malam ni.. spy Penanggah turut mendapat bantuan Mak Lampir seorang bomoh yang tak asing lagi dalam permainan bola sepak antara bangsa.. pakar curik ayam.. sering di panggil oleh Alex Ferguson untuk membantu pasukan MU memeningkan pihak kawan dan lawan.. untuk pasukan N9 kalau korang kalah malam ni.. korang jangan balik2.. korag duduk kat tepi stadium tu sampai tuo..

Monday, November 2, 2009

RUSA... KIJANG... LAYANNNN..


PUAS gua memikirkan apo plak kisah yang gua nak kelentong korang untuk blog Penanggah kali ni.. nak cerito pasal bola mungkin korang boring plak.. nanti bilo gua cakap lebih skit datang plak gua nyer riak.. kono plak skuad Rusa skarang ni smangat tengah berapi-rapi.. tunggu maso jer nak melipat si Kijang atau Red Warrior.. perghhh.. namo dah ganas tu.. kira dah masuk tahap gerun.. tapi sebelum apo-apo terjadi tu gua nak bagi nasihat sikit jer ler bukan apo korang masih ado maso lagi kalau nak tarik diri pun.. hahahaa... kena plak skuad Kijang ado masalah untuk memasuki liga M tahun depan kerana masalah gaji dan entah apo-apo lagi masalah.. gua tak nak campur la..

Untuk pengetahuan skuad Kijang kalau ado masalah duit tu jangan la malu-malu.. cakap jer la kat gua mano la tau gua boleh tolong.. ulur sikit sorang duo tigo hinggit buat boli nasik lomak.. lepas gak sesak dan di khabarkan jugak mereka mungkin akan beralih ke liga B di Bangladesh atau pun liga C di Changlun yang menawarkan hadiah yang begitu lumayan dimana juara akan menerima enam ekor kambing boer manakala pasukan tercorot akan mendapat sebuah banglow di tepi sungai Kampar beserta sijil SPM dan duit kopi sebanyak 50 hinggit seorang..

Haa tengok gua dah melalut.. maka untuk mengelakan terdapat penyokong skuad Kijang seperti member gua si Maro bekas striker simpanan Wakap Mek Jenab FC.. si Ambo juga bekas penyokong simpanan skuad kampung Sirih FC dan Cik Nik awek cun merangkap penjual tiket simpanan Kedai Buluh FC terguris dan berasa hati..maka terpakso ler gua mengalihkan isu ni kepado cerita merapu yang lain.. tapi bukanlah kisah kain batik berdiri atau pun cerita sekumpulan UFO mencurik kambing di Kenya seperti yang berlaku baru-baru ni.. bagi gua kisah yang tak masuk akal tu biar ler member-member gua kat Mastika dan Infiniti yang pegi siasat.. tapi kalau ado laporan mengenai UFO atau sekumpulan tapir bergurau senda dengan presiden Obama.. haa baru ler gua masuk campur..

Ketiko sedang membelek-belek Chongkau Post sebuah akhbar yang agak berpestij.. juga sebuah surat khabar lamo tulisan tangan yang pertamo didunia yang gua beli sewaktu sedang merempit dan mengusya awek di kampung Chongkau dua hari lepas.. gua terbaco satu artikal tentang idea kerajaan untuk mengadakan sesi 'Sekolah Satu Aliran' tahun dopan.. okey gak berita ni.. maka tanpo berlengah lagi gua terus mengupas isu ni seperti mengupas kelapo pandan untuk memantapkan lagi idea Abang Jib ni..

Ketiko gua melakukan tinjauan rambang di pasar malam Ulu Kelang dan pasar tani Tanjung Malim semalam.. boleh dikatakan rata-raya ibu bapa dan para peniaga disitu bersetuju sebulat suara mengenai idea kerajaan untuk mengadakan 'Sekolah Satu Aliran' seperti yang digembar-gemburkan sebelum ini.. menurut mereka langkah kerajaan ini agak bombastik selari dengan gagasan 1M'sia serta seiring dengan kenaikan tambang bas dan harga kubis dipasar tani disitu... malah salah seorang perniaga di pasar malam yang sempat ditemui berharap pihak kerajaan akan dapat menimbangkan permohonan beliau untuk menyambung semulo persekolahannyer yang terkandas di darjah limo 20 tahun lepas agar beliau dapat mengambil peperiksaan UPSR tahun depan dengan lebih cemerlang..

Pihak kerajaan turut bersetuju untuk menggunakan bahasa tagalog bagi pembelajaran sains dan matematik namun usaha dan idea tersebut telah mendapat tentangan dan bantahan dari segelintir penduduk kampung Zikozulu di Somalia yang menganggap pihak kerajaan seperti menganak-tirikan mereka kerana meminggirkan bahasa zikozu sejenis bahasa klasik penduduk di Somalia dan menurut mereka bahasa ini amat sesuai untuk pelajar tadika bagi pembelajaran bahasa Melayu dan pendidikan jasmani.. malah bahasa ini amat mudah di pelajari kerana ia banyak menggunakan huruf z seperti bahasa zimborgo di Zimbabwe..

* Zekian sahajaz untukz kaliz iniz.. lain kaliz kitaz akanz bertemuz untukz ceritaz yang lain pulakz.. makaz dengan ituz diharap korangz bersabaz agar dapatz mengikutiz ceritoz dari blogz Penanggaz iniz dilain kaliz dengan kisah yang lebiz mantapzxqpk.. (bahasa zikozu ini amat sesuai untuk para pelajar yang akan mengambil peperiksaan SPM dan STPM tahun ni terutama untuk ujian lisan dan pendidikan jasmani tahap 4..) dan untuk pasukan Kijang gua dah arahkan abang Jib untuk menyerahkan wang ehsan kat korang.. nanti boleh ler korang gunakan duit tu untuk bayar gaji yang tertunggak jangan plak korang buat joli kat tempat lain..