Tuesday, February 21, 2012

RAMAI LA PEMIMPIN POYO SKARANG NI..

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Tun Razak meminta umat Islam memilih kerajaan yang mampu menjamin, memelihara serta memartabatkan kesucian agama Islam pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akan datang. Perdana Menteri berkata, perkara tersebut perlu diambil perhatian serius oleh setiap umat Islam kerana hanya melalui kuasa politik sahaja yang mampu melindungi agama suci itu.

Sehubungan itu, menurut beliau, Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang jelas perjuangan mereka tidak menguntungkan kepentingan Islam, sebaliknya lebih memberi faedah kepada DAP.

‘‘Politik amat penting kerana ia melibatkan kuasa. Kuasa boleh menentukan segala-galanya. Oleh itu, buatlah pilihan yang tepat apabila sampai masanya.


‘‘Kesimpulannya juga mereka yang mengundi pakatan pembangkang (Pas dan PKR) bukan menguntungkan parti yang diundi tetapi memberi manfaat kepada parti yang tidur sebantal dengan mereka... - UtusanM'sia

Stakat bercakap nak berjuang dan mempertahankan agama semua orang boleh cakap.. gua rasa mat rempit pun boleh bercakap.. tapi untuk membuktikan dan melakukannyer bukan satu keja yang mudah.. semudah memakan karipap... Nabi kita dulu pun teruk diuji dengan berbagai rintangan semata-mata untuk memelihara serta memartabatkan kesucian Islam.. tapi kalau kita pun tak seberapa nak lalu.. baik tak payah ler kita nak riak dan angkuh sangat.. mendabik dada hanya kita dan kerajaan kita jer yang layak memikul tanggungjawab tersebut.. dan baca plak berita kat bawah ni..

Profesor Madya Ridhuan Tee Abdullah yang kecewa dengan pemimpin sekarang kerana tidak berjaya membentuk sahsiah suami dan isteri dengan ajaran Islam mempersoalkan bagaimana mereka mampu mentadbir negara jika rumah tangga sendiri tidak terurus.

“Sekiranya ahli keluarga sendiri tidak menutup aurat misalnya, bagaimana dia hendak memimpin negara dan menyuruh orang lain berbuat demikian. Begitu juga anak-anak mereka perlu terlebih dahulu dijaga kerana ini memberi imej kepada pemimpin berkenaan,” katanya dipetik akhbar Sinar Harian.

Tanpa merujuk sama ada tokoh berkenaan dari pihak kerajaan ataupun pembangkang, Ridhuan Tee, sebagai berkata mereka itu tidak boleh dijadikan sebagai model peranan atau ‘role model’ kepada generasi akan datang. - M'siaKini

Memang betul pun.. pemimpin-pemimpin poyo yang cakap tak serupa bikin.. bercakap tanpa mencerminkan diri seperti apa yang dikatakan oleh Ridhuan Tee tu memang ramai berkeliaran disekeling kita sekarang ni.. bercakap memang berdegar-degar.. semua yang dia tau.. bukan stakat pasal agama jer.. pasal politik.. ekonomi.. sosial.. seni hingga ler kesukan.. walaupun sepak bola pun tak berapa nak reti.. dan kerana diorang ni terlalu ramai membuatkan pemimpin yang betul-betul tulin semakin hilang dan tenggelam..

Nak tengok pemimpin poyo macam ni senang jer.. cuba korang jemput diorang ni ke majlis yang berkaitan dengan sukan.. seperti merasmikan sukan polo air atau pun sukan gusti.. dan sebelum tu korang suruh la dia bagi ucapan sepatah lima kata.. haa korang akan tengok macamana dia bercerita pasal sukan.. tentang kebaikan bersukan.. pung!! pang!!.. pung!! pang!!.. mengalahkan ahli sukan yang dah menang pingat olimpik.. dah sudah tu korang suruh plak pemimpin tu join sekali bersukan... haa korang tengok....

Begitu jugak kalau ke majlis yang berkaitan dengan kesihatan.. maka pemimpin poyo pun akan bercerita la tentang bab kesihatan dari muka satu sampai tamat... beria-ia suruh orang ramai bersenam bagi menjaga kesihatan.. bercerita bagai nak rak tentang cara-cara pemakanan yang betul... pung!! pang!!.. pung!! pang!!.. kiranyer yang mendengar tu tak payah lagi la baca buku kesihatan.. tapi bila tengok yang berucap kat depan tu.. umang aii!!.. body bukan main lagi gemok-gedempol.. super obes....

Itu belum lagi masuk bab perpaduan... masing-masing bukan main lagi berdegar- degar bercakap tentang perpaduan.. sebok la suruh rakyat menjaga keamanan negara ni dengan hidup rukun damai.. siap menasihatkan rakyat supaya jangan bergaduh dan tidak terpengaruh dengan politik sempit lagi jumud.... pung!! pang!!.. pung!! pang!!.. menasihatkan orang.. tapi kalau ditengok diorang sendiri yang tunggang-langang.. bergaduh dan bertekak siang-malam pasal isu politik remeh- temeh...

Kalau bab agama pun bleh tahan gak yang berdegar-degar.. gua rasa korang pun pernah tengok perangai pemimpin yang di katakan oleh Ridhuan Tee tu.. tak kira ler pemimpin besar atau setakat pemimpin kecil-kecilan.. cuba tengok diorang ni berucap di majlis keagamaan.. perghh!! bukan main lagi bercakap mengalahkan ustaz dari Mekah.. pung!! pang!!.. pung!! pang!! ada jer yang tak kena.. tapi keluarga sendiri huru hara.. anak kluar masuk disko.. malah ada yang sanggup meninggalkan bini dan beria-ia ke hulu-ke hilir naik helikopter semata-mata nak mengejar artis... tak gitu Jejai!!..

Thursday, February 16, 2012

NAK SAMBUT HARI KEKASIH!.. ADA AKU KESAH..

KUALA LUMPUR - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz hari ini berkata, orang Islam seharusnya dibenarkan untuk menyambut Hari kekasih.

"Kenapa tidak boleh disambut? Saya tidak bersetuju... ia bukannya satu bentuk sembahyang," katanya.

Menteri berkaitan undang-undang ini turut mengulas kenyataan menteri berkaitan Islam Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang berkata pihak berkuasa agama Islam akan melancarkan kempen besar-besaran seluruh negara bagi mencegah umat Islam menyambut Hari Kekasih hari ini.

"Apa salah Hari Kekasih? Mayarakat hanya menyatakan rasa kasih sayang kepada orang lain. Apa beza hari itu dengan hari-hari yang lain, bila kita boleh lakukan perkara yang sama?" soal Nazri.

Malah, beliau turut mengkritik PAS kerana melaksanakan kempen menentang Hari Kekasih, dan menambah usaha seperti itu adalah "mengarut." Jumaat lalu, Khutbah Jumaat turut melarang umat Islam meyambut sambutan Hari Kekasih kerana Jabatan Kemajuan Islam.. - TheM'sianInsider

Laa dah lepas rupanyer Valentine’s Day ni.. sorry la Nazri tak perasan plak gua.. lagi pun gua memang tak ambik port pun benda-benda mengarut camni.. banyak lagi hal penting yang gua nak buat.. dari membuang masa menyambut Valentine’s Day baik gua pegi menoreh dapat gak duit.. tapi kalau lu beria-ia sangat nak menyambut Valentine’s Day tu.. gua no hal.. lantak lu ler.. ada aku kesah..

Sepatutnyer sebagai pemimpin kita kena la tunjukkan contoh terbaik.. nasihatkan kat bebudak sekarang ni.. bagi tau diorang jangan terlalu taksub sangat dengan benda-benda mengarut macam ni.. tapi sekarang dah terbalik.. lu plak yang beria menyokong.. tapi bila ada orang Islam kita yang menghadiri majlis di gereja dulu bukan main lagi kita memekak.. dan nanti kalau ada yang mengatakan bahawa lu ni sekular jangan plak lu melenting....

Mungkin ramai dari kita yang telah mengetahui akan asal-usul hari Valentine’s Day ni.. apa lagi kalau bukan dari kisah seorang raja Rom bernama Claudius II Ghoticus dengan kuasa vetonyer telah menghukum pancung seorang paderi bernama Saint Valentine pada tanggal 14 Februari 269 M.. diatas tindakan poyo beliau yang telah mengahwinkan seorang tentera dengan seorang awek cun... dan pihak gereja yang menyokong tindakan Saint Valentine tersebut telah menobatkan beliau sebagai pahlawan kasih sayang... maka dengan itu pada 496 M.. Paus Gelasius I pun menjadikan tarikh 14 Februari setiap tahun sebagai hari perayaan bagi kaum Nasrani sebagai hari kasih sayang bagi umat Kristian...

Namum kita umat Islam memang diminta menjauhkan diri dari tasyabbuh iaitu mengikut sesuatu yang menyerupai budaya atau gaya hidup bukan Islam.. baik dari segi ucapan.. tingkah laku maupun cara bepakaian… Firman Allah dalam Surat Al-Isra’, "Dan janganlah kamu mengikuti sesuatu yang tidak kamu ketahui, karena pendengaran, penglihatan dan hati nurani, semua itu akan diminta pertanggungjawabkannya." (Al-Isra’:36)

Maka benarlah apa yang disabdakan Rasulullah, ''Sesungguhnya kalian akan mengikuti jalan (cara hidup) orang-orang sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, bahkan seandainya mereka memasuki lubang biawak pun, tentu kalian akan mengikutinya.' Kami (para sahabat bertanya), 'Wahai Rasulullah apakah mereka itu Yahudi dan Nasrani ?' Beliau menjawab, 'Siapa lagi kalau bukan mereka.'" (HR. Bukhari)

Thursday, February 9, 2012

YAHUDI.. MARAH TAPI SOKONG..

Kenyataan Anwar Ibrahim seperti dilaporkan di Wall Street Journal 26 Januari 2012 mengundang kontroversi. Antara lain menyebut "I support all efforts to protect the security of the state of Israel" dan dalam terjemahan mudahnya "saya sokong semua usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel". Kenyataan tersurat ini sudah jelas untuk difahami dan analisis tersirat lebih memperjelaskan maksud ungkapannya.

Sepatutnya Anwar menyebut begini "I support all efforts to protect the security of the state of Paletine" atau terjemahan mudahnya "saya sokong semua usaha untuk melindungi keselamatan negara Palestin " Kalau ini dibuat orang tidak pertikaikan kenyataan dan pendiriannya... - UtusanM'sia

Terus terang gua cakap.. gua bukan ler benci dengan orang yahudi ni.. kerana diorang pun sama macam kita makhluk Tuhan.. cuma yang buat gua tak puas hati.. marah dan meluat ialah bila melihatkan perangai puak-puak yahudi zionis ni yang suka membantai orang-orang Palestin siang malam dan membuatkan dunia ni makin huru-hara... macam la dunia ni milik mak bapak diorang..

Itu sebabnyer gua tak bleh dengar perkataan nis.. nis... ni... apatah lagi dengar perkataan zionis.. mula la gua hangin.. kekadang tu dengar perkataan mayonis pun tangan gua dah menggigil-gigil nak menampar orang... dan klau gua jumpa ler puak-puak yahudi zionis terutama si Benjamin Netanyahu atau anak-beranak Shimon Peres tu kat pasar malam.. memang lunyai gua kerjakan... mau jer gua kilas leher dan karate kerongkong diorang sorang 20 kali..

Cuma yang tak bleh blah bila ada plak orang kita yang cuba nak menjadi hero membela puak-puak yahudi zionis ni.. gua tak kisah ler klau stakat nak berkawan atau nak berfacebook dengan orang yahudi.. tapi klau dah masuk bab menyokong puak si yahudi zionis ni memang ler gua hangin.. mula ler tahap kolestrol gua naik ketahap berjaga-jaga.. apa diorang ni tak tengok ker apa yang si zionis tu dah buat dengan orang-orang kat Palestin..

Dan bukan yang menyokong tu jer yang buat gua hangin.. tapi orang yang memberi lesen untuk membawa masuk produk-produk yahudi zionis serta sanggup menjemput tokey-tokey diorang tu datang berniaga kat negara kita ini pun sama termasuk kategori bingai lagi hamlau.. itu pun termasuk talibarut dan penyokong yahudi zionis dalam diam... dah tu sebok memekak.. kata orang ni penyokong yahudi.. yang orang ni pro zionis.. sebenarnyer dua-dua sama jer hamlau..

Klau betul orang-orang politik dan pak-pak menteri kita ni anti Israel.. yahudi ataupun zionis dan sebok mendabik dada mengaku sebagai penyokong tegar rakyat Palestin.. cuba buat satu kempen besar-besaran.. siarkan kat TV dan suratkhabar.. ajak rakyat 1M'sia ni sama-sama memboikot produk-produk serta supermaket yahudi.. baru ler kena.. tapi gua pasti diorang takan berani punyer ler.. semua kecut telur.. dan kalau betul diorang berani dulu lagi diorang dah buat.. tapi diorang serahkan tugas ni kat NGO..

Tapi kalau selagi kita ni masih makan kat McD dan sangup bergaduh semata-mata tak dapat makan KFC.. serta minum Coca-cola.. dan melepak kat Starbuck.. shopping plak produk Nestle dan Danone kat Tesco.. malah kat tangan tak bleh langsung nak berenggang dengan rokok keluaran Phillip Morris.. gua rasa tak payah ler kita nak memekak pasal yahudi dan zionis.. baik duduk diam-diam main Monopoly atau layan kartun Mickey Mouse.. bukan apo.. orang yahudi pun malas nak layan orang-orang macam ni...