Friday, August 27, 2010

MERDEKA YANG TAK MERDEKA..

BUNTUUU.. entah kenapa bulan puasa ni gua seperti kehilangan idea untuk menulis dalam blog Penanggah yang entah apo-apo ni.. jiwa merapu gua tetibo jadi kelam.. mungkin juga disebabkan kerja yang bertimbun serta perlu disiapkan sebelum hari raya ni membuatkan masa gua menjadi terhad.. kalau tak siap gak terpaksa ler gua beraya kat opis atau pun tompang beraya kat rumah korang..

Kekadang tu timbul gak idea nak mengulas pasal politik negara kita yang dah semakin merapu tak tentu hala sekarang ni… tau jer ler orang politik sekarang ni banyak membuang masa berdebat tentang perkara remeh-temeh..  sampai masalah doa pun orang politik jadi kelam kabut.. masing-masing berlumba-lumba nak tunjuk warak lagi alim.. yang tak tau apa-apa pun tak nak ketinggalan.. sebok gak nak mengulas.. memang gila..

Sedangkan banyak lagi perkara atau isu masalah rakyat yang lebih besar.. seperti masalah kenaikan harga ayam.. kenaikan harga kapal tangki.. kenaikan mendadak harga kuih tepung pelita dan macam-macam kenaikan lagi ler..  sepatutnyer diorang ler yang memikirkan macam mana nak turunkankan harga ayam sampai RM1.50 sekilo.. paling tidak nak bagi free sorang sekor kat rakyat Malaysia ni.. baru ler betul tapi yang gua tengok satu idea pun tarak.. semua otak kosong..

Tapi nak buat macam mana.. itu lah realiti sebenar minda orang politik negara kita.. minda kelas ketiga..  kita dah merdeka 53 tahun.. tapi orang politik kita masih jugak tak merdeka.. masih mendebatkan masalah yang sama berulang-ulang seperti kita ni baru jer merdeka semalam.. bagi gua masalah pendidikan.. ekonomi dan politik apatah lagi masalah perkauman sepatutnyer dah lama selesai tapi orang politik yang sengal-sengal ni masih gak dimainkan isu tu untuk meraih simpati penyokong.. yang penyokong pun sama dua kali lima… sengap (sengal +bengap).. 

Yang gua tak bleh blah bila tengok diorang ni lepas sebok-sebok bergaduh pegi buat laporan polis.. tak puas hati sikit buat laporan polis.. dan yang paling gua kesian ialah dengan pak polisi ler.. gua tengok diorang ni dah macam takda keja lain.. asyik dok melayan perangai hamlau orang-orang politik yang takda keja ni.. sepatutnyer orang politik camni hantar kat zoo jer.. buat malu kaum..

Tak habis lagi masalah kat sini.. mat Indon kat Jakarta plak buat perangai hamlau.. klau satakat  tunjuk perasaan berguling keliling kampung.. atau jalan itik kat depan kedutaan kita tu gua tak heran ler.. lantak diorang ler takda keja.. tapi bila start dah bakar bendera dan baling taik kucing kat atas bumbung kedutaan kita.. memang guanyer kemarahan tetiba naik mendadak.. hampir ketahap super saiya.. sikit jer lagi gua nak betukar jadi Gouku Dragon Ball... eloknyer taik tu disumbat jer kat mulut diorang.. baru padan dengan dia punya muka.. 

Ok la tu.. makin lama gua komen benda ni.. makin naik plak kolestrol gua.. tak pasal-pasal habis pahala puasa gua hari ni.. dari gua membebel pasal orang politik dan mamat-mamat indon yang separuh masak baik gua pegi meronda kat pasar ramadan sambil mengusya kuih tepung pelita kesukaan hakiki gua.. sesambil tu dapat gak gua usya awek-awek cun kat situ.. ada gak faedahnyer.. hehehee.. MERRRDEKAAAA!!!


* Untuk masalah doa gua bersetuju dengan pendapat dan pandangan Dr. MAZA... trima kasih Dr....

Thursday, August 19, 2010

SABAR WAK SABARR!!..


JAKARTA - Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta terus menjadi sasaran kumpulan penunjuk perasaan warga Indonesia sejak kejadian penahanan tujuh nelayan Malaysia dan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia oleh pihak berkuasa dari kedua-dua negara di sempadan perairan Malaysia-Indonesia, utara Bintan, Kepulauan Riau, Jumaat lepas. - Utusan M'si


Kemarahan Wak Parjo kali ni memang tak boleh nak di bendung lagi.. sehinggakan hidung beliau yang tak berapa mancung tersebut telah mengeluarkan api yang kebiru-biruan akibat menahan marah yang teramat sangat.. berikutan tindakan Leman Kasau yang menceroboh dan menangkap ikan di laut dalam kepunyaan beliau di Selat Melaka tempoh hari telah membangkitkan kemarahan Wak Parjo yang terpendam selama ini ketahap maksima..


“Kalau gue jumpa sama ini bajingan.. mau aja gue kasi bikin tempe ini orang..  udah la tarian pendet gue di ciplak seenak nyer aje… ini lautan yang gue beli secara ansuran jugak mau di cerobohin.. lagi itu gue punya ikan jugak mau di curik.. kurang ajar ini anak.. brengsek!! jerit Wak Parjo secara tetiba sewaktu sidang media bersama spy Penanggah di balai raya kampung Terachi bagi merungkai permasaalahan tersebut.. lalu beliau pun tanpa segan silu terus berguling-guling di lantai balairaya tersebut sambil melakukan tarian pendet ala kung fu mabuk sebagai tanda protes..


Leman Kasau yang turut serta di sidang media tersebut turut menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Wak Parjo tersebut.. malah beliau mendakwa bahawa tuduhan Wak Parjo tersebut adalah bermotif politik yang turut didalangi oleh ejen CIA yang cuba mencemarkan nama baik beliau serta berniat untuk memecah belahkan perpaduan bangsa serumpun…


"Fitnah.. fitnah!! ini semua fitnah", jerit Leman Kasau secara tiba-tiba dari celah pintu balai raya sambil menunjukkan isyarat penumbuk kepada Wak Parjo.. sehingga mengejutkan semua tetamu yang hadir..


“Wahh!!.. bukan main sedap lagi mulut ekau Wak Parjo yer tuduh gua curik lu punya ikan.. kasi ceroboh lu punya laut dalam.. apa lu ingat lu sorang jer ker yang ada laut.. gua nyer Laut Leman Selatan yang 49 hektar sebelah Laut China Selatan tu pun gua tak habis ronda lagi..", tambah beliau lagi sambil berpusing-pusing ke kiri dan ke kanan seperti penari tarian zapin..


“Ahh!! sudah laa Leman.. lu jangan nak temberang sama gue.. abis yang gambar rakaman CCTV tu sapa punya muka.. kalau bukan muka lu.. takkan lu nak manafikan lagi..” balas Wak Parjo lalu mengkarate tayar beca pakcik Karim yang kebetulan berada di tepi balairaya tersebut sebagai menunjukkan kemarahan beliau yang berada di kemuncak....


“Gua mengaku memang gua ada lalu kat lu punya laut.. tapi gua tak curik lu punya ikan..” jelas Leman Kasau sambil melompat keatas bumbung kereta spy Penanggah sambil menggayakan aksi seekor kambing meragut rumput..


"Gua cuma tumpang lalu jer.. takan itu pun lu nak kecoh".. tambah Leman separuh menjerit dari atas bumbung kereta..


"Lalu aja nggak salah.. cuma gue rasa curiga ngape lu lalu dekat gue punya laut.. mengape lu nggak lalu dekat Lautan Hashim ka.. Lautan Mei Chew Utara ka.. itu Lautan Doraisamy pun lu boleh lalu..'' ujar Wak Parjo masih tak puas hati..


"Ceritanyer gini Wak.. masa gua pegi tangkap ikan dekat gua punya laut.. tiba-tiba gua punya ikan tenggiri sudah terlepas lari masuk dalam Wak punya laut...  sebab itu la gua terpaksa masuk dalam Wak punya laut sebab mau kejar dan bawak balik gua punya ikan tenggiri yang berada dalam Wak punya laut dan ikan tenggiri gua pun berpakat dengan Wak punya laut untuk menjual Wak punya laut pada tokey judi Bensen Tan," jelas Leman Kasau dengan bangganya sehingga menyebabkan hadirin yang hadir menjadi pening kepala bila mendengar penjelasan belaiu yang berpusing-pusing itu..


"Ooooo!!!.. begitu ceritanya yaa.. baru la Wak paham.. segala masalah ini berpunca dari lu punya ikan tenggiri... tapi mengapa tak bagai tau Wak awal-awal.. cilakak punya ikan tenggiri ada hati mau jual gue punya laut.. kurang ajarr ini ikan.. angkara lu nasib baik gue tak berperang sama ini Lemana Kasau.." luah Wak Parjo separuh menyesal diatas tindakan membuta tuli beliau menuduh Leman Kasau menceroboh laut dalam beliau.. lalu masing-masing pun bersalaman dan berpelukan riang sebagai tanda perdamaian di ikuti tepukan gemuruh oleh para tetamu yang hadir..

Monday, August 9, 2010

BERAKHIRNYA TRAGEDI NGERI SEEKOR BUAYA...


TELUK KEMANG - Memang benar ada buaya di Port Dickson! Buktinya adalah penemuan bangkai seekor buaya tembaga berukuran 5.48 meter dan ukur lilit 2.43 meter dengan berat lebih kurang satu tan di pantai Ixora Permai, Tanjung Agas, Port Dickson di sini hari ini. Penemuan itu menggemparkan penduduk sekitar yang sebelum ini hanya mendengar khabar angin mengenai kehadiran reptilia itu di pantai berkenaan sehingga bangkai haiwan itu ditemui terdampar berhampiran Kolej Uniti Pasir Panjang... - Utusan M'sia


Mungkin korang anggap apa yang gua tulis kat blog gua kali ni adalah berita yang dah basi dan ketinggalan zaman sebab berita ni dah dilaporkan oleh kebanyakan akhbar perdana minggu lepas.. terutama suratkhabar Chongkau Post yang memberi liputan 47 muka surat penuh tanpa iklan dan 26 muka surat tak berapa penuh bersama iklan dan cabutan bertuah bagi kisah buaya ni.. kalau la itu anggapan korang kat blog gua ni.. sebenarnyer kosang silap besar kerana korang tak tau apa yang di laporkan oleh semua suratkhabar minggu lepas tu hanya baru bahagian pertama jer.. dan apa yang gua nak laporkan kali ni adalah bahagian yang kedua.. lebih eksklusif.. padat dan agak dramatik..

Mengikut laporan spy Penanggah berada ditempat kejadian minggu lepas menyatakan bahawa beliau turut melihat buaya tembaga tersebut merayau-rayau di kampung Tanjung Agas beberapa hari sebelum kejadian ngeri tersebut berlaku... namun begitu beliau tidak dapat mengenal pasti apakah motif sebenar buaya yang berbadan gempal bermata galak yang juga lebih dikenali sebagai John Low itu mundar-mandir terutama pada waktu puncak ketika ada pasar malam kampung tersebut pada hujung minggu.. 

Katanya lagi.. buaya tembaga macho tersebut juga dilihat turut bersama-sama membantu penduduk kampung Linggi bergotong royong membersihkan balairaya dan surau bagi menyambut bulan Ramadan yang mulia ini... malah buaya yang dikenali sebagai John Low tersebut juga sempat menghabiskan beberapo pinggan bihun goreng dan bubur kacang dengan begitu rakus sekali tanpa pilih kasih..

Malah beberapa jam sebelum targedi negeri tersebut berlaku.. spy Penanggah turut bersama-sama John Low pergi berenang  di sungai Linggi bagi menghabiskan cuti hujung minggu.. dan pada waktu itu beberapo orang awek cun dilihat sedang berjalan ditepi sungai untuk pergi ke pasar malam yang terletak kira-kira 170 km dari kampung mereka.. sebaik saja melihat awek-awek tersebut.. John Low pun tanpa berlengah dan membuang masa terus mengusya awek-awek tersebut.. malah spy Penanggah turut tidak ketinggalan bersama membantu John Low mengusya dan mengurat awek-awek cun tersebut..

Dan dengan pantas John Low terus mencabut dan memikul beberapo batang kayu balak bagi menunjukkan kemachoan serta kegagahan beliau dihadapan awek-awek tersebut.. namun begitu pertunjukan percuma John Low tersebut tidak mendapat perhatian sewajarnyer dari awek-awek tersebut.. ini membuatkan John Low berasa kecewa dan sakit hati lalu mengejar sebuah lori kargo yang kebetulan turut melalui sungai tempat mereka berenang.. 

Lori kargo begitu terperanjat dan cuba untuk berpatah balik namun semuanya telah terlambat kena John Low terlebih dahulu berjaya mengilas kepala lori tersebut dan terus menghempas badan lori tersebut kedalam sungai.. melihat kejadian ganas tersebut awek-awek kampung tersebut pun bertempiaran melarikan diri takut silap-silap haribulan kepala serta badan mereka pula yang akan di kilas oleh John Low yang sedang naik hangin itu..

Awek-awek yang ketakutan itu terus berlari menuju ke rumah ketua rela di kampung mereka bagi mengadukan perkara yang sedang berlaku.. dan belum sempat awek-awek tersebut berkata.. ketua rela terlebih dahulu dengan pantas terus mencapai senapang panah tujuh laras kepunyaan beliau lalu terus menuju ke arah sungai tempat John Low mengamok..

Sebaik sahaja sampai ketepi sungai.. ketua Rela terus menembak ke arah John Low tanpa sebarang amaran.. terkejut diatas serangan hendap ketua Rela tersebut spy Penaggah terus melarikan diri bersama lori kargo kedalam belukar bagi menyelamatkan diri.. namun begitu John Low yang sedang sebok memikul kayu balak gagal untuk menepis tembakan rambang ketua Rela tersebut lalu rebah ke dalam sungai dan hanyut dibawa arus… 

Mayat John Low telah ditemui oleh penduduk kampung beberapa hari selepas usaha mencari dan menyelamat gagal dilakukan oleh pasukan bomba dan penyelamat yang didatangkan khas dari Tawau.. dan dengan itu berakhirlah kisah yang begitu tragis.. kisah cinta 3 segi yang tak kesampaian antara buaya tembaga yang bernama John Low.. lori kargo dan kayu balak…

Tuesday, August 3, 2010

JADI AH LONG PUN SUSAH..!!


JOHOR BAHRU - Kisah ceti haram atau ah long memukul dan bertindak ganas terhadap peminjam sering dilaporkan di akhbar-akhbar sebelum ini. Bagaimanapun lain pula berlaku di sini, apabila si peminjam pula menculik dan menuntut wang tebusan RM30,000 daripada keluarga dua ah long. Dalam kejadian pukul 11.15 malam, 5 Julai lalu, kedua-duanya diculik di kawasan Danga Bay di sini, sebelum menghubungi keluarga mangsa untuk menuntut tebusan. - Utusan M'sia


”Aiiiii!! manyak busat punya cilaka ini olang.. gua sudah tolong sama dia kasi pinjam gua punya luit.. lagi itu utang talak mau bayar.. tapi sikalang gua punya kapla di lagi dia mau kasi hantam.. aiiyaaa.. talak untung!!” luah pakcik Donald Lam kepada spy Penaggah sewaktu sedang bermain gasing pangkah dipadang sekolah rendah Paya Mat Insun petang semalam sambil menunjukkan kepala beliau yang bengkak akibat dihentak dengan batang besi paip oleh geng Mamak Kuty kepada spy Penanggah..

“Padan la dengan lu punya muka.. lu pun satu sengal apek.. dah tau yang diorang tu semua kaki pembelit macam lu.. apsal lu kasi diorang pinjam jugak… kan saja nak menempah maut..” balas spy Penanggah sambil mengkarate beberapo bijik gasing pak cik Donald..

“Jangan cakap itu macam maaa.. lu pun sama jugak.. sudah tiga bulan lu punya hutang satu sen pun gua talak nampak tanda-tanda lu mau bayar.. lagi mau celita.. sekalang gua punya gasing pun lu sudah kasi picah.. tengok belapa manyak gua sudah lugi..” jerkah Ronald Lam kepada spy Penanggah sambil menggoyangkan badan beliau ke kiri dan ke kanan mengikut rentak tarian zapin..

"Aiiyaa apek cakap tu slow-slow ler skit.. jatuh ler reputasi gua klau orang tau gua ado hutang dengan ah long.. lagi pun memang gua sajer taknak bayar.. sajer nak kasi lu pelingkup.. haahaa padan dengan lu punya muka.." jelas spy Penanggah separuh merayu..

‘’Aiiyaa.. jangan itu macam maaa... sikalang lu dengar gua nyanyi itu M.Nasir punya lagu kasi lu insaf sikit... "

"Ala yang panggil linggit.. ala yang panggil loler.. ala yang panggil bath..  ala yang panggil lupiah.. smua itu luit.. bikin olang belit.. luit.. luit.. dimana lu luit..” dengan tetiba tanpa dipaksa Donald Lam terus menyanyikan lagu Duit Duit.. sebuah lagu berentak rock yang dipopularkan oleh kumpulan Kembara  dengan penuh perasaan dan terus menginggalkan spy Penanggah kehairanan..

"Woii apek.. lu dah gilo ko apo..? Dah la gilo suaro pun hampeh...."