Wednesday, August 15, 2012

GOOD BYE WENLOCK DAN MANDEVILLE


LONDON - Sukan Olimpik London ditutup dengan penuh warna-warni semalam selepas dua minggu menjadi tuan rumah kepada sukan terulung di dunia itu yang turut disaksikan jutaan penonton seluruh dunia. Presiden Olimpik, Jacques Rogge memuji temasya di London sebagai berjaya dianjurkan dalam suasana yang penuh meriah dan gemilang.

Sukan Olimpik 2012 menutup tirai dengan upacara persembahan selama tiga jam yang diserikan dengan persembahan kumpulan rock Britain, The Who di Stadium Olimpik London.


"Melalui komitmen fairplay, rasa hormat kepada lawan dan sanggup menerima kekalahan serta kemenangan, anda berhak untuk bergelar Olimpian.... - UtusanM'sia


Setelah puas bersukan.. berhempas pulas dari siang bawak ke malam... melompat sana .. berguling sini.. banting sana.. banting sini.. sampai ada yang terkehel urat keting.. akhirnyer pesta untuk si Mata Satu pun menutup tirai dengan jayanyer... Taniah la gua ucapkan pada yang menang.. perghh!!! kayo la korang lepas ni.. Dan tahniah jugak pada mereka yang tak monang termasuk para pegawai kerana berjaya melancong sakan selama dua minggu kat sana..

Ramai yang menggosipkan bahawa Olimpik London 2012  tahun ni  merupaka satu upacara kemuncak bagi menyambut kedatangan Dajjal Si Mata Satu. Ini kerana dikatakan terlalu banyak unsur-unsur atau simbol-simbol zionisme, satanisme, freemason, iluminati atau kabbalist yang tonjolkan dalam upacara pembukaan tersebut.. Hinggakan gua yang menonton siaran pembukaan tu kat rumah pagi tu pun jadi pening.. Itu sebabnyer gua tak minat nak menonton acara penutup tu.. Sorry la Wenlock dan Mandeville.. gua lebih rela melayan mimpi dari melayan lu berdua orang kat TV..

Tak tau la sama ada itu semua telah dirancang hanya kebetulan jer.. Tapi kalau ditengok betul-betul pada acara pembukaan tersebut, ada gak betulnyer dakwaan diorang tu. Dan gua pun tak paham dengan perangai si Wenlock dan si Mandeville ni.. Hebat sangat ker mamat dua ekor ni sampai ada hati nak menyebok masuk sukan olimpik tahun ni... Lagipun sukan apa plak malaon berdua tu nak masuk. stakat acara gasing pangkah dan acara lumba kuda kepang gua rasa bleh la kut...

Terus terang gua cakap.. gua memang boring tengok muka si Wenlock dan si Mandeville tu... dah la tak hensem berlagak plak tu.. kalau diikutkan sebenarnyer mamat dua ekor ni la yang digambarkan sebagai simbol Dajjal si Mata Satu tu.. Cuba korang peratikan nama si Wenlock dan Mandeville si Mata Satu yang menyamar sebagai maskot Olimpik tu betul-betul.. Kalau tengok sekali imbas memang takda apa-apa yang pelik pun.. Ini kerana nama dua ekor maskot itu diambil dari nama dua buah daerah di England.. iaitu Wenlock diambil dari nama kota Much Wenlock di Shropshire manakala  Mandeville diambil dari nama Stoke Mandevill di Buckinghamshire..

Sama seperti logo Olimpik London 2012..  dimana jika nombor 2012 itu di putar terbalikkan maka akan menjadi perkataan ZION.. begitu jugak dengan nama si Wenlock dan si Mandeville ni.. Tak percaya cuba nama kedua-dua maskot itu dipecahkan.. iaitu Wenlock = We Unlock manakala si Mandeville = Man Devil.. Dan yang uniknyer jika nama kedua-dua ekor malaon tu disatukan maka ia akan menjadi ‘WE UNLOCK MAN DEVIL '.. Itu sebabnyer gua terpikir dalam banyak-banyak tempat kat sana.. apsal nama itu jugak yang dipilih.. tentu ada muslihatnyer...

Camnopun gua mintak maap la yer.. gua ni bukan pandai sangat pun bahasa orang putih ni dan gua harap korang pandai-pandai la pikirkan maksudnyer yer.. tapi kalau ikutkan dari tafsiran Kamus Dewan Bahasa Planet Zuhal pada muka surat 207 peringgan ke-8 ia bermaksud ‘Kami Tak Kunci Lelaki Setan’ ataupun lebih kurang ‘Kami Membebaskan Si Dajjal’.. tak tau la gua betul ker tak.. tapi kalau kamus tu tipu kira gua pun tipu gak la..

Elloo.. Wenlock dan Mandeville.. gua cabar lu.. kalau lu hebat sangat jom la kita lumba lari dalam guni dari Perlis sampai JB.. kita tengok siapa champion..

 
 Simbol piramid yang terpacak megah kat atas stadium.. dah tu ada plak lagi segitiga kecik kat puncak piramid tu.. kira seakan itu adalah mata yang memerhatikan diorang sedang bersukan..

Ini bukan tarian tiang atau pun tarian tor-tor.. Ini la dia tarian yang dikatakan seakan dengan tarian Dewa Ra atau Dewa Matahari.. alaa Tuhannya kaum pagan yang berlagak macho tu..

Terimokasih la pokok Ghorqod kerana menyelamatkan kitorang.. tapi lu ni kalau gua buat perabot pun okey gak per..

Wednesday, August 8, 2012

UMANG AIII.. PANJANGNYER NAMO..

Apakata sementara korang dok melopong menunggu waktu berbuka tu.. korang baca ler dulu perkataan-perkataan kat bawah ni, tapi sebelum tu gua nak sihatkan korang agar memanaskan badan terlebih dahulu seperti lari setempat atau lompak katak sekeliling rumah.. ini bagi mengelakkan berlaku sebarang kecederaan seperti terkehel lidah atau kerongkong sewaktu membaca perkataan yang panjang berjela tersebut.. dan kalau korang dah ready.. apa lagi bleh ler mula.. okey tarik nafas panjang.. 1.. 2.. 3.. mula…

Red Wacky League Antlez Broke the Stereo Neon Tide Bring Back Honesty Coalition Feedback Hand of Aces Keep Going Captain Let's Pretend Lost State of Dance Paper Taxis Lunar Road Up Down Strange All and I Neon Sheep Eve Hornby Faye Bradley AJ Wilde Michael Rice Dion Watts Matthew Appleyard John Ashurst Lauren Swales Zoe Angus Jaspreet Singh Emma Matthews Nicola Brown Leanne Pickering Victoria Davies Rachel Burnside Gil Parker Freya Watson Alisha Watts James Pearson Jacob Sotheran Darley Beth Lowery Jasmine Hewitt Chloe Gibson Molly Farquhar Lewis Murphy Abbie Coulson Nick Davies Harvey Parker Kyran Williamson Michael Anderson Bethany Murray Sophie Hamilton Amy Wilkins Emma Simpson Liam Wales Jacob Bartram Alex Hooks Rebecca Miller Caitlin Miller Sean McCloskey Dominic Parker Abbey Sharpe Elena Larkin Rebecca Simpson Nick Dixon Abbie Farrelly Liam Grieves Casey Smith Liam Downing Ben Wignall Elizabeth Hann Danielle Walker Lauren Glen James Johnson Ben Ervine Kate Burton James Hudson Daniel Mayes Matthew Kitching Josh Bennett Evolution Dreams.

Amacam .. kalau rasa masih tak puashati boleh la korang ulang lagi dua tiga ratus kali.. dan sebenarnyer apa yang korang baca kat atas tu bukan la perkataan-perkataan berbentuk karangan.. apatah lagi cerpen, pantun dan sajak jauh sekali.. syair lagi ler bukan.. surat berantai atau surat ugutan tak mungkin ler plak.. kalau nak kata surat cinta takda plak kata-kata rindu.. tapi kalau tengok sekali imbas banyak plak nama-nama orang yang tersusun indah dalam senarai tu.. cuma nama Amit Jambul jer tak termasuk dalam senarai...

Haa.. kalau korang nak tau sebenarnyer perkataan-perkataan tersebut ialah nama sorang awek otai yang dah takda kerja saja nak menambahkan kerja.. yang dah elok-elok mak bapak bagi nama Dawn McManus masih jugak tak puashati... malah sanggup plak beratur panjang kat pejabat pendaftaran semata-mata nak menukar nama yang lebih panjang.. kejam dan agak mencongkam.. bagi gua kalau stakat nama tujuh lapan perkataan tu kira okey gak ler.. tapi bila dah sampai 161 perkataan... itu dah kira tahap melampau ler.. apa taknyer gua yang baca nama pompuan tu pun dua tiga kali tersasul dan hampir-hampir jer rahang gua terkehel..

Menurut kata John Dol sepupu kepada jiran beliau yang menetap di Buluh Kasap.. memberitau bahawa tujuan sebenar Dwan MacManus.. 41 tahun yang berasal dari Hartlepool England ni membuat rekod dengan membuat kerja gila ni adalah untuk mendapatkan dana bagi yayasan Red Dreams.. (gabungan nama awal dan nama hujung..) menurutnyer yayasan itu bertujuan membantu orang-orang yang mengejar impian mereka di bidang kesenian.. malah ada diantara159 nama-nama kat tengah tu adalah nama orang-orang yang telah dibantu oleh yayasan tersebut.

"Kalau ikutkan korang kono panggil namo gua Red jer.. sonang dan ringkas.. dan gua paham memang susah korang nak terimo namo baru gua ni.. sampai ado yang terkehel lidah.. tapi kalau korang rajin berlatih mungkin takda masalah kut nak sobut namo gua yang panjang berjela ni.. bukan korang jer.. suami gua pun samo.. kekadang tersasul gak panggil gua dengan namo lamo.. Dwan.. kekadang tu kalau nak nak copek dia pangil namo gua Kiah jer..'," ujar Dwan MacManus sambil mengoyangkan badan seperti penari tarian tor-tor...

Apakata lepas ni gua nak tukar plak nama lain yang lebih panjang.. yang mungkin ada kena mengena dengan kenderaan ker.. binatang ker.. haa baru ler gempak.. seperti Kathy Jetski Sampan Tapir Babun Beskal Motorbot Beca Roda Lima Ayam Katik Kobota Lori Tangki Cipan Dubuk Mawas blaa.. blaa.. blaa..