Thursday, October 29, 2009

Facebook.. Kami Nak Yang Asal


SAN FRANCISCO  - Jutaan pengguna Facebook bergabung dalam satu bantahan, meminta khidmat jaringan sosial paling popular di dunia itu membatalkan perubahan format yang dibuat kepada halaman paparannya baru-baru ini. Kumpulan 'Ubah Facebook Kembali Kepada Biasa' di laman web tersebut telah disertai lebih sejuta ahlinya apabila... - Utusan


Berjuta-juta peminat facebook berarak sambil melompat katak mengelilingi pekan FarmVille di Uptown New York sempadan San Francisco lewat petang semalam.. sebagai tando perotes diatas tindakan Mark Zuckerberg towkey besar facebook yang memandai-mandai menukar auto sistem facebook daripado penjanaan tenaga arangbatu kepada sistem solar empat lejang yang menggunakan enam piston dan dua timing belt.. dimana mengikut para penunjuk perasaan sistem terbaru ini tidak berapo mengancam jiwa dan dilihat cubo berlagak sombong…


Mark Zuckerberg yang di temui ketika sedang bermain layang-layang di depan kodai basikal Dollah Pomen di Kancung Darat memberitahu spy Penanggah bahawa bukanlah niat beliau untuk meyusahkan pengguna dengan mengubah auto sistem yang telah sedio ado.. tetapi menurut beliau sistem sekarang ni sudah terlalu lamo dan tidak lagi efisyen serta ketinggalan zaman.. malah kebanyakan alat ganti seperti spoket dan gearbox dilihat tidak dapat menampung kekuatan enjin berkuasa turbo 765bhp yang boleh memecut sehingga ketahap maksimum selaju 250 km/j.. bersamaan 366.25 mghz...


Menurut ketuo penunjuk perasaan pakcik Steven Taylor dari kampung FarmVille Cendana di selatan San Francisco memberitahu pihak media bahawa sepatutnyer pihak facebook memaklumkan lebih awal kepada para pengguna mengenai penukaran sistem terbaru tersebut bagi mengelakkan kesesakan laluan di server centre.. malah ramai pengguna yang mengeluh kerana banyak tanaman sayuran mereka di FarmVille telah terbunuh disebabkan kekurangan oksigen akibat kesesakan server yang begitu hampeh.. menurut pakcik Steven lagi akibat dari kematian sayuran yang banyak tersebut terutama tanaman kubis.. menyebabkab harga kubis dipasaran naik melambung hingga kepucuk kayu jati.. malah pakcik Steven turut menyatakan bahawa hargo kubis belang di pasar besar Selayang telah naik mendadak hingga ketahap bahayo iaitu 255 hinggit sekilogram..


Untuk mendapat kepastian. sekali lagi spy Penanggah menemui Mark Zuckerberg semaso beliau balik dari kenduri cukur jambul cucu Bill Gates di Bandar Baru Bangi setelah seharian bermain layang-layang di depan kodai Dollah Pomen.. beliau menyatakan pihaknyer telah bersetuju dan akur diatas desakan para pengguna agar menukar semula sistem yang terbaru ini kepada sistem yang lebih lamo iaitu menukar sistem bahanapi arang batu kepada arang kayu.. dimana harga tersebut lebih murah dan menjimatkan.. malah beliau turut menasihatkan para peminat dan pelanggan facebook agar berkerja bersungguh-sungguh dan tidak terlalu asyik berfacebook sehingga menjejaskan kerja hakiki dipejabat.. 


Nasihat tersebut membuatkan gua pun terasa gak.. apo tak.. pagi petang sebok berfacebook dengan berchating ngan awek-awek seluruh dunia dan berkebun di FarmVille (yang gua tau game ni jer yang sonang.. yang lain haram tak reti.. skrang dah nak masuk level 27 tu.. hehehee)…

Monday, October 26, 2009

BERJAYA DAN BERGAYA JUGAK AKHIRNYER..


SETELAH bertungkulus-lumus selama 6 jam diatas padang dan tembok stadium untuk menewaskan musuh masing-masing.. akhirnyer team haiwan seperti Rusa.. Kijang.. Singa dan Penyu berjaya jugak akhirnyer melangkah ke pusingan separuh akhir dengan penuh bergaya dan angkuh setelah menewaskan lawan masing pada perlawan suku akhir piala M'sia hari Sabtu lepas yang diadakan secara serentak dipadang sekolah menengah Juasseh Kuala Pilah..


Kat sini gua nak ucapkan tahniah buat team Rusa yang turut berjaya mengalahkan team Kura-Kura dengan jaringan 14-0 dalam satu perlawanan yang dianggap mudah dan tidak begitu mencabar minda para penonton.. satu perlawanan yang awalnyer dijangka sengit.. namun tidak seperti diharapkan indah khabar dari rupa tidak seperti perlawanan sebelum ini antara Rusa dengan pasukan Brazil.. apabila setiap gerakan pasukan Kura-Kura iaitu wakil dari utara semenanjung yang nampaknyer tidak begitu serasi malah malah setiap gerakan mereka dapat dipatahkan dengan begitu mudah oleh pasukan Rusa.. malah terdapat pemain Rusa yang mengeluh dan berasa geram kerana tidak dapat mengeluarkan peluh sepanjang permainan tersebut.. walau pun pasukan dari utara tersebut bermain dengan 28 orang tidak termasuk menggunakan 6 orang penjaga gol.. iaitu satu teknik dan teknologi terbaru yang diimport dari Uttar Pradesh.. 


Namun perlawaanan antara pasukan Kijang dan pasukan Cipan diberitakan agak begitu ceria serta penuh humor.. dipenuhi dengan gelak ketawa sejak dari wisel permulaan hinggakah ke wisel penamat.. para penonton pun dikhabarkan begitu amat bembira dan terhibur dengan persembahan kedua-dua pasukan.. malah mereka juga memintaan agar diadakan satu lagi perlawanan ulang tayang kerana berasa tidak puas menonton perlawan yang penuh dengan kelucuan seperti filem Senario tersebut.. malah penonton hampir-hampir sahaja terhibur apabila John Dempong pemain pertahanan pasukan Tapir dilihat cuba menggeletek Alim Napi penjaga gol pasukan Kijang pada minit-minit akhir perlawanan.. namun usaha tersebut dapat dipatahkan oleh Usin Dolmat selaku pengadil perlawanan malam itu dengan memberi amaran dan surat tunjuk sebab kepada pemain pertahanan tersebut diatas kenakalan beliau..


Manakala dalam perlawanan antara pasukan Singa dan Tikus dilihat agak berat sebelah.. penuh dengan adegan siku-menyiku dan tembak menembak antara satu sama lain.. malah pengadil dan penjaga garisan pada malam tersebut dilihat hanya mampu mengadili perlawanan tersebut dari luar stadium kerana kuatir akan keselamatan basikal masing masing yang diletak tidak jauh dari pintu pagar stadium.. namun akhirnyer dengan persetujuan jemaah menteri dan ketua pengakap daerah mereka telah sebulat suara memberi kemenangan kepada pasukan Singa yang dikiraan mata 157 dibawah par.. apabila pasukan Tikus gagal melakuka hole in one pada lubang ke tujuh..


Satu lagi perlawanan yang tidak kurang sengitnya ialah perlawanan antara pasukan Penyu menentang pasukan Giant… sebuah pasukan yang diwakili oleh perkerja-pekerja pasaraya Giant Ulu Kelang.. pasukan yang dianggap sebagai pasukan pilihan namun nasib mereka sama seperti nasib pasukan Kura-Kura dari utara.. dapat dijinakkan dengan begitu mudah dan mesra sekali oleh si Penyu pada set ke dua.. walau pun mereka terpaksa bertarung selama tiga jam hinga ke perlawanan ruber set.. akhirnyer pasukan Giant terpaksa mengaku kalah dengan mengibarkan bendera putih disudut stadium apabila pasukan Penyu berjaya menyumbatkan gol pada minit-minit akhir pada masa tambahan ke lapan..


*  Perlawan pada separuh akhir antara Rusa dan Penyu manakala pasukan Kijang akan menentang Singa.. kito tengok la sapo yang kono lanyak.. 

Friday, October 23, 2009

AKHIRNYER MEREKA AKUR..


IPOH - Kemelut harga kubis bulat yang membelenggu lebih 300 pekebun sayur Cameron Highlands sejak seminggu lalu reda sedikit apabila Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bersetuju untuk membeli sayuran mereka dengan harga 60 sen sekilogram semalam. - Kosmo


Setelah diasak bertalu-talu hingga kesudut dinding rumah dengan pelbagai soalan dan dilanyak dengan hentakan tumit kaki oleh spy Penanggah.. akhirnyer pembekal kubis 1M'sia terpaksa akur dengan kehendak dan tuntutan persatuan pecinta kubis semenanjung untuk menaikkan harga kubis di pasaran global berkuat kuasa serta merta..


Selari dengan harapan bajet 1M'sia 2010 yang dibentangkan petang tadi dengan penuh perasaan oleh abang Jib yang disiarkan secara langsung dari dewan sekolah rendah Ulu Tiram nampakyer mereka terpaksa akur dengan desakan tersebut walaupun ditentang hebat oleh sekumpulan pemandu jetski dan rakit yang turut ingin menaikan harga tambang agar tambang kedua-dua pengangkutan awan tersebut dapat di selarikan dengan lebih bergaya.. setanding dengan harga kubis dipasar besar Kuala Pilah.. 


Faizul Tohir selaku pemandu lori kubis yang berasal dari Kedai Buluh yang ditemui di ketika sedang menolak lori beliau di Wangsa Maju depan kedai tomyam makcik Kiah bertentangan dengan kedai motor Ah Kiong kerana kehabisan minyak.. turut bersetuju dengan bajet terbaru tersebut yang dianggap begitu prihatin terhadap masalah yang melanda penanam kubis tersebut.. 


"Nampaknyer bajet 2010 yang dibentangkan petang tadi satu bajet yang berjiwa kubis gearbox.. satu bajet yang agak romantik dan berpandangan jauh dan kini tibalah saatnyer pihak yang berkenaan mengambil langkah yang sepatutnyer dengan menaikkan lagi harga kubis dengan lebih tinggi lagi sehingga dua tiga juta sekilogram terutama kubis pulut dan kubis pinggan".. ujar Faizul Tohir dengan penuh simpati lalu memikul lori tersebut keatas bahu lalu menampakkannyer kedalam longkang berhampiran.. 


"Boleh gua tau.. dalam banyak-banyak kubis.. kubis apo yang paling best dan top skali.." sajer spy Penanggah nak menengok berapo tinggi ilmu kubis kat mamat sorang ni..


"Perghhh!!!.. cakap banyak pun tak guno bro.. dalam banyak-banyak kubis gua paling suka kubis cipan.. kubis ni agak garing dan rangup macam kentucky fredchiken.. bahagian dalam kubis ni terdapat satu punat kat sebelah kiri.. tapi kena jaga-jaga jangan tersilap bro.. kalau tersilap gigit bleh melotop macam bom c4.. bahayo tuu.. lagi satu kubis talipinggang.. kubis ni agak panjang kira-kira dua depa.. kehebatan kubis ni kito boleh edjust dionyer power.. kalau nak cantik lagi kito bleh pasang turbo dan sport rim 17 kat bahagian depan kubis ni.. tapi harga dio mahal skit laa.. sekilo kalau tak silap gua pun dah 376 hinggit.. nak dapat memang susah bro kono bertapo lima hari lima malam kat selekoh Merapoh...


"Mak oii.. makin lamo makin merapu dah lu ni.. sebelum makin teruk baik gua blah dulu..


"Aiii relaks ler dulu bro.. tanya la lagi.. kisah pisang plak ko atau pun kisah ubi kayu.. banyak lagi cerita tak masuk akal gua nak cerita lagi ni.."


"Buang maso gua jer.. dari gua tanya lu baik gua interview beruk mat yeh kat belakang rumah gua.. ado gak paedah.. IQ dio pun lebih tinggi dari lu.."


"Cissss.. menghina nampak.."


"Heehehehee.. jangan ler marah.. gua bergurau jer tadi tu.."

Wednesday, October 21, 2009

CISSS.. KUBIS PUN KUBIS LAAA..


IPOH - Pertubuhan Pekebun Sayur-Sayuran Cameron Highlands mengancam akan melonggokkan ribuan kubis bulat di depan pejabat Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) jika harga sayur itu masih kekal 30 sen hingga 40 sen sekilogram sehingga hujung minggu ini. - Kosmo


Kejatuhan harga kubis di pasaran saham wall street minggu lepas telah menimbulkan perasaan panik serta gundah gulana kepada semua penanam kubis di seluruh negara dan ini memaksa persatuan kubis bunga semenanjung masuk campur bagi meredakan ketegangan yang berlaku di antara pekerja pasar borong Selayang dan pasar Keramat dengan para pekebun kubis di Ulu Langat sejak dari petang semalam hingga ke awal pagi tadi..


Menurut Leman Jambul selaku ketua juru audit persatuan anak-anak penanam kubis Batu Pahat memberitahu spy Penanggah.. bahawa beliau turut berasa panik diatas kejatuhan mendadak harga kubis dipasaran saham Muar dan Batu Pahat.. namun menurut beliau harga kubis dipasaran saham Machang dan Dungun masih berada dalam keadaan terkawal dan stabil namun sekali-sekala mendung dan hujan di beberapa tempat pada lewat petang di ikuti dengan ribut petir di kawasan pantai dan para nelayan di nasihatkan tidak turun ke laut untuk menangkap ikan bagi mengelakkan bertemu dengan ikan jerung yang begitu ganas yang terdapat di sekitar pulau Jerjak...


Berbalik kepada masalah kubis tadi.. Leman Jambul turut berterima kasih kepada pihak kerajaan 1M'sia kerana telah bertindak pantas dengan mengenakan harga siling sebanyak 65 hinggit di pasar Pudu berbanding harga lantai 145 hinggit di pasar Keramat.. dengan penurunan harga siling sebanyak 123 peratus tersebut menyebabkan harga kubis papan dan kubis pinggan dapat distabilkan.. namun kubis gearbox dan kubis talipinggang masih bertahan dengan harga lama iaitu 45 hinggit sekilogram.. walaupun harga kubis botol dan kubis kicap menunjukkan tanda-tanda penurunan di pasar borong Selayang..


Mengikut pandangan Dr. Wakanu Boteng.. pakar kubis dari universiti Kenya.. menyatakan beberapo punca permasaalahan penurunan harga kubis ini adalah berpunca dari para pengimport kubis yang mengimport terlalu banyak kubis terutama kubis lipan bara dari India dan kubis cipan dari Togo dan ini menyebabkan kubis tempatan yang berwajah bulat gagal untuk bersaing dengan kubis import yang lebih lonjong menarik gebu seksi dan murah..


Antara punca lain yang dikenal pasti adalah disebabkan kerana kurangnyer permintaan kubis dari pembeli tempatan dan ini menyebabkan pemborong dan peniaga terpaksa menjual dengan harga murah bagi mengelakan kerugian yang lebih teruk.. dan antara diantara punca-punca lain lagi yang menyebabkan masalah penurunan kubis ini berlaku ini berlaku.. kenalah KORANG PLAK PIKIRKAN SENDIRI.. gua dah malas nak pikir sebab bukan masalah gua.. hehehheee..

Thursday, October 15, 2009

APO KEBONDO NYER PIDATO NI


KUALA LUMPUR - Selepas 34 tahun diharamkan kerajaan, sudut pidato yang pernah popular di kalangan pelajar universiti sekitar tahun 60-an dan 70-an untuk berhujah mengenai isu-isu semasa akan dihidupkan semula di semua institusi pengajian tinggi (IPT). - Kosmo


Tuan-tuan dan puan-puan.. tak lupa jugak pada smua awek-awek yang hadir.. baik yang cun dan yang kurang cun.. di sini gua ingin mengucapkan ribuan terimo kasih kerana sudi datang.. walaupun petang ni hujan turun begitu lebat sampai baju gua yang mahal ni abis basah kuyup dan disusuli dengan ribut ketsana dan taufan parma sampai ado penonton yang terpelanting terbang dek angin sampai ke sempadan siam namun itu tidak menghalang gua untuk menyampaikan pidato terhebat gua petang ini... haa mano yang jantan-jantan tu mintak maap laa.. korang boleh blah skarang.. menyibuk jer..


Untuk pengetahuan dan makluman anda semuo.. petang ini ini gua akan menyampaikan satu pidato yang bertajuk '1M'sia Antara Realiti Dan Fantasi Dan Ntah Apo-Apo'... satu tajuk yang begitu sukar untuk ditafsirkan oleh budak-budak tadika dan orang terencat akal.. untuk pengetahuan anda juga kali ini gua akan sampaikan pidato ini dengan satu semangat berapi-api.. penuh dengan maki hamun dan jerit pekik para penonton..  haaaa... apo lagi jerit laa sekuat hati.. jangan malu-malu.. Okeyy.. cukup..cukup untuk stakat ni.. nanti kito jerit lagi yo..


1M'sia.. satu nama yang sungguh gah.. ia menggambarkan M'sia satu negara yang satu.. tiada dua.. tiga.. empat.. lima.. enam.. tujuh.. lapan.. sembilan..sepuluh.. sebelas dan berbelas-belas lagi sampai beratus-ratus ribu belas juta.. ehh skejap.. tolong tepuk dulu.. hahaa tepuk.. tepuk... kali ni kuat-kuat sikit.. tu baru sikit jer gua bagi dionyer point tu.. kiro point asas jer tu korang dah terngango sampai lupo diri.. tapi tak per gua maapkan..


Manakala Realiti dan Fantasi ialah sebuah lagu slow rock oleh kumpulan Crossfire yang begitu mencongkam jiwa gua satu maso dulu.. kalau gua dengar jer lagu tu mesti gua teringat kat beruk mat yeh yang gua bela 10 tahun dulu.. tapi sayang beruk ni telah terbunuh dalam satu eksiden ngeri dimano motor kapcai beliau terbabas ketika sedang mengambil satu selekoh tajam di Bukit Putus sewaktu balik bercuti di Kelantan untuk menyambut pesta menuai.. ehh lupo plak.. apo la korang ni tepok ler tangan tu.. takan tu pun gua nak suruh.. haaa kuat.. kuat lagi tepuk tu.. nanti gua bagi upah roti canai sorang sekeping..


Berbalik kepada 1 M'sia sebenarnyer semangat 1M'sia ni telah dipopularkan oleh beruk mat yeh yang gua bela 10 tahun lepas dimano beliau selaku ketuo pergerakan belio kampung Mek Yeh Ulu telah memperjuangkan 1M'sia ni sejak zaman pemerintahan Belanda hinggalah ke zaman Chin Peng.. malah ketiko Chin Peng cuba mengganyang penduduk kampung Langkap ketiko zaman darurat dulu.. si beruk mat yeh ini telah mematahkan operasi tersebut bersama beruk Achong dan beruk Muthu Sammy dengan membaling kumpulan penggans tersebut dengan buah kelapo dari pucuk-pucuk pokok kelapo dan ini menyebabkan kumpulan Chin Peng bertempiaran lari dan menyerah diri lalu memberi kemerdekaan kepada negara kito..


Haaaa.. untuk makluman anda semuo.. sekian sajalah pidato gua petang ni yang bertajuk '1M'sia Antara Realiti Dan Fantasi Dan Ntah Apo-Apo' kerana bagi gua pidato ni memang entah apo-apo.. gua pun tak paham kenapolah korang beriyo-iyo datang berkumpul kat sini petang ni.. untuk tidak menghampakan perasaan korang disini gua akan menyampaikan satu lagi pidato yang bertajuk 'Ketuanan Melayu.. Misteri dan Hantam Saja'.. ehhhhh.. apo lagi korang ni tepuk la tangan tu.. korang ni memang betul lombab laa.. itu pun gua nak ajar.. cehhh....

Tuesday, October 13, 2009

AMBIK KAU KONO CUCI PINGGAN...


LONDON  - Beratus-ratus rakyat Malaysia yang 'mengoyakkan' pasport mereka dan berlepas ke Britain dengan kepercayaan mereka boleh menuntut hak kerakyatan negara tersebut di bawah undang-undang kolonial yang aneh, mendapati diri mereka sekarang tidak mempunyai negara dan terdesak. - Utusan


Aiiiii... inilah akibatnyer kerana terlalu taksub dengan negara orang.. hajat dihati nak mencarik rumput yang lebih hijau akhirnyer terkandas dan jadi kuli kat negara orang.. memang buat malu company.. ini lah dikatakan oleh orang tua-tua dulu.. burung terbang dipipiskan lado.. dengar guruh dilangit air di tempayan dicurahkan.. bondo tu masih diawang-awangan.. belum tau dapek ko tak lagi..  tapi pasport sendiri dah di koyakkan.. akhirnyer menyosal tak sudah.. haa jadilah pendatang haram.. tak pasal pasal kono perambat ngan Rela orang putih..


Semaso melawat sahabat lamo gua Alex Ferguson di MU minggu lepas.. gua sempat menemubual Lim KIt Siong berumur 47 tahun seorang pencuci pinggan yang gua temui di sebuah restoran disana.. beliau yang mengaku berasal dari Ipoh Timor.. telah hampir 2 tahun sebagai pencuci pinggan.. baldi dan tong gas di restoran tersebut.. malah mamat ni turut mengakui telah meninggalkan perkerjaannye sebagai tukang paip semato-mato terpengaruh dengan janji manis sebuah sindiket untuk menjadi seorang warga British malah sindiket tersebut turut menjanjikan beliau pekerjaan sebagai lawyer dan pelakon.. walau pun beliau tahu pendidikan beliau hanyalah setakat darjah lima.. cakap orang puti pun berterabur sampai dio sendiripun tak paham apo yang dicakapkan..


Penanggah: Hello uncle bleh ceritokan sikit tak.. punca lu bleh terjebak dalam keje yang sia-sia dan memalukan ni..

KIt Siong: Haiiyaa.. manyak susah mau celita laa kawan.. malu pun ado.. malu pada keluarga.. malu pada persatuan paip semenanjung dan jugak gua malu pada cikgu sekolah gua di SJKC Mei Hua Lipis..


Penanggah: Kalau dah tau malu apsal lu bikin ini macam maaa..

KIt Siong: Ini smua itu John Dempong punya pasat laa.. haiyaa.. manyak busat  cilaka itu olang.. sama gua dia kasi tipu.. itu olang cakap mau kasi gua itu kerakyatan British.. mau kasi gua berlakon itu filem James Bond.. belakon jadi itu datuk tiri James Bond.. lalu gua pun terpedaya la sama ini olang.. sapa talak mau jadi filmstar maa...


Penanggah: Abis tu apo yang terjadi..

KIt Siong: Sampai sini gua tengok itu surat bukan sini British punya kerakyatan tapi itu Uganda punya kerakyatan ooo.. lagi satu busat punya cilaka gua kena belakon jadi hamba abdi dalam itu filem kunta kinte.. aiiiyaa.. sapa mau duduk itu Uganda sana punya tempat.. jadi gua terus sini lepak laa kerja cuci pinggan..


Penanggah: Hahahaha.. padan la muko kau apek.. nak sangat jadi orang putih.. tapi elok gak kalau lu duduk kat Uganda tu.. bleh gak lu berkawan ngan kuda belang atau itu badak sumbu...

KIt Siong: Aiiyaaa.. jangan cakap itu macam la kawan.. malu laa saya..

Penanggah: Malu konon.. pegiii dahhh.. ehh! apek kalau gua nak belakon itu filem James Bond ada kosong lagi kaaa..

Friday, October 9, 2009

PENENTUAN DI BAGAN PINANG..


SETELAH puas berkempen siang malam sampai mamai-mamai tak cukup tidor hingga ado yang cedera sampai bebirat badan kena libas ngan kapak.. ado yang kono masuk wad sebab terkehel urat leher kena karate.. ado yang tersimpul urat keting sebab terjatuh dari tiang letrik semaso nak pasang poster dan macam-macam lagi la hal yang berlaku sampai tak masuk akal pun ado gak.. tu tak masuk lagi bab maki hamun dan jerit menjerit sampai hilang anak tekak antara keduo-duo penyokong.. gua tengok macam katak nak panggil hujan pun ado gak.. dan kini sampai la maso untuk mengundi di pilihan raya kecil di Bagan Pinang hujung minggu ni.. 


Yang nak jadi pelawak pun ado.. pakcik sorang ni mula-mula bukan main berkobar-kobar semangat nak bertanding.. gua pun tak pasal-pasal terpengaruh gak dengan karisma pakcik ni nak bertanding sebagai calon bebas.. tengok gaya sebagai pemimpin alaf baru tu dah ado.. tapi hampehh.. sampai kesudah gaib entah kemano mungkin tengah sebok mengisi borang pencalonan tak habih-habih lagi kut.. apo la punye sengal pakcik ni.. nasib baik tak masuk bertanding kalau tetibo monang plak.. tak tau la lawak apo di buatnyer.. mau pening kepalo dapat pemimpin berjiwa sengal camni.. sampai syarat nak bertanding pilihanraya pun tak tau..


Lagi satu yang buat kecoh kat situ bukan orang tempatan pun.. kalau ado pun tak ramai tapi orang luar yang datang berkempen tu yang lebih-lebih.. dah tu orang melayu plak tu.. begaduh pun ngan orang melayu.. haii entah apo yang direbut macam budak kocik pun gua tak tau.. gua tengok pun naik meluat.. calon tu kalau monang dah tentu la ke hulu ke hilir naik kereta bosar.. yang balaci-balaci ni meleleh air lior setakat dapat tengok dan tompang banggo kayo orang.. paling tidak dapat la nasik bungkus sorang satu.. tu la orang melayu tak abih-abih kono bodoh-bodohkan dek orang.. kesian btul nasib orang melayu.. 


Mungkin diorang tak tau kut atau buat-buat tak tau.. yang para pemimpin adalah antara manusia yang paling awal akan dihisab amal mereka di akhirat nanti.. tu la sebabnyer sampai sahabat nabi dulu bukan main takut lagi nak ambik kuasa sebagai pemimim ni.. takut nak menjawab depan Tuhan di akhirat nanti.. tapi kito kat sini berebut-rebut..


Kepada pengundi di Bagan Pinang diharap korang pilih la pemimpin yang terbaik dari yang terbaik. bukan terbaik nak melingkupkan atau terbaik nak merembat harta rakyat.. kalau nak carik pemimpin macam tu tak payah la susah-susah sampai begaduh-gaduh.. kalau stakat nak melingkupkan gua pun boleh jadi pemimpin.. dan korang jangan la ikut cara gua pasal bab-bab mengundi ni.. bagi gua mano yang bagi lobih tu la yang gua pangkah.. kahkahkahkahh..

BULUH RUNCING.. ADO LAGI KAU..


KAJANG - Rakyat negara ini diharap tidak panik atau membuat sebarang andaian berhubung khabar angin kononnya satu kumpulan dari Indonesia yang menggelarkan diri mereka 'Benteng Demokrasi Rakyat' (Bendera) akan menyerang Malaysia dengan bersenjatakan buluh runcing ekoran beberapa isu berbangkit. - Kosmo


Sarjan Udin Misai dari balai polis Lukut melaporkan bahwa beliau dan beberapo orang penduduk kampung telah berjaya mematahkan satu serangan hendap awal pagi tadi di ladang babi Bukit Pelanduk oleh kumpulan Buluh Runcing yang turut dianggotai oleh beberapo pekerja ladang sawit yang dikatakan begitu kecewa terhadap pihak pengurusan ladang yang tidak membenarkan mereka memakai baju batik dan menari tarian pendet sewaktu memetik buah sawit di ladang tempat mereka bekerja..


Menurut maklumat awal.. kumpulan Buluh Runcing tersebut di laporkan akan melakukan serang hendap terhadap kilang sawit Achong sdn bhd. di Sepang.. namun dilaporkan telah menukar strategi di saat akhir untuk mengaburi pandangan sarjan Udin Misai.. lalu mereka tekad untuk menyerang beberapo kandang babi di sekitar Bukit Pelanduk kerana memandangkan harga babi sekarang agak tinggi dan mendapat permintaan yang hangat pasarang global..


Wagiman Marsono sebagai ketua kumpulan yang turut merangkap jurucakap kumpulan tersebut.. yang berjaya ditahan bersama 22 ahli kumpulan Buluh Runcing yang lain dalam operasi bersepadu antara pihak kastam.. Rela dan Udin MIsai bersamo penduduk kampung Jimah dan Labu Sendayan mengakui bahawa beliau begitu terpengaruh dengan laporan dari media Indon yang mengapi-apikan mereka untuk mengganyang rakyat 1M'sai yang kononnyer telah mencuri tarian pendet untuk kegunaan pengunjung kelab dangdut dan kudo kepang yang dilaporkan akan mengganti kereta proton saga sebagai kenderaan resmi negara ini..


Beliau turut mengakui telah mendapat bekalan buluh runcing dari pembekal buluh lomang di sekitar Sepang dan Lukut malah ada yang beliau import sendiri dari Madagaskar kerana buluh sana lebih keras dan boleh diubahsuai mengikut cita rasa masing-masing.. seperti boleh diubah suai menjadi kereta kebal atau lori sampah dan apo saja bentuk mengikut saiz buluh..


Wagiman Marsono turut berkesempatan menunjukkan demo bagaimana beliau mengubah sebatang buluh runcing yang agak bulat dan pendek.. dan dengan sekelip mato juga beliau berjaya menukar buluh tersebut menjadi seekor anak khinzir yang comel.. ini membuatkan sarjan Udin Misai dan angota kastam.. Rela dan penduduk kampung terperanjat dan terkejut tahap cipan lalu bertempiaran lari bagi mengelakkan terkena najis berat dari anak khinzir tersebut..

Tuesday, October 6, 2009

BAGAN PINANG.. KECOH..KECOHH..!!


Begitulah suasana yang berlaku apabila pihak penguatkuasaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) cuba menurunkan bahan kempen parti yang tidak bertanding di salah sebuah markas parti pembangkang di sini malam kelmarin. - Kosmo


Perghhh!!!!.. kecoh!!.. kecohh!!.. begitulah Bagan Pinang sejak dari hari penamaan calon sehinggalah ke hari penamaan penyokong.. tiada yang tidak kecoh melainkan kecoh semato-mato.. sehingga berlaku aksi gigit menggigit dan siku menyiku antara keduo-duo penyokong tegar parti yang bertanding.. yang dikhabarkan kebanyakan penyokong-penyokong tersebut telah di import khas dari beberapo buah kilang plastik dan kilang sawit yang berhampiran bagi menghuru-harakan keadaan..


Seorang penyokong sayap kanan parti Tapai Pulut.. Rizal Minggo dari kilang sawit Rompin memberitahu kat spy Penanggah bahawa kejadian tersebut berpunca dari provokasi melampau para penyokong parti Ulam Raja yang tidak berpuas hati terhadap ke engganan beberapo orang awek cun dari parti Tapai Pulut yang telah menolak ajakan mereka untuk menonton filem Momok The Movie di pekan PD petang semalam.. ini membuatkan beberapo orang pemuda macho dari gerakan pemuda parti tersebut tidak berpuas hati serta naik hangin lalu menunjukkan siku dan tumit kaki mereka kepada sekumpulan penyokong parti Tapai Pulut yang turut berada berhampiran.. 


Melihat aksi terlampau dan ganas tersebut maka pemuda parti Tapai Pulut pun turut membalas dengan menunjukkan panau dan kayap ular di badan mereka kepada penyokong Ulam Raja dan ini membuatkan seorang penyokong parti Ulam Raja tidak dapat menahan perasaan kerana mengaggap parti Tapai Pulut cuba menyindir beliau.. kerana beliau juga turut mempunyai kayap ular yang lebih mantap dan gah.. akibat kerana tidak dapat mengawal perasaan geram melihat situasi tersebut.. pemuda tersebut secara tiba-tiba naik hangin lalu terus menggigit tengkuk seorang peserta tanpa mengetahui bahawa peserta tersebut adalah Ajis Marican ketuo pemuda parti mereka sendiri.. ini membuatkan Ajis Marican menjerit sekuat hati lalu melompat ke dalam laut kerana terlalu sakit.. geli dan terperanjat diatas gigitan pemuda misteri tersebut..


Kerana terlalu malu.. maka Ajis Marican pun menuduh penyokong parti Tapai Pulut yang menggigit serta mencampakan beliau ke dalam laut dan mendakwa beliau hampir-hampir saja dibaham oleh sekumpulan ikan Jaws yang turut sama sebok berkempen di situ.. malah beliau juga turut mendakwa parti Tapai Pulut telah bertindak kasar dengan memancitkan tayar motor kapcai beliau dua hari lepas.. 


Kejadian gigit-menggigit tersebut turut memaksa penghulu mukim Mambau Hulu masuk campur.. dengan mengadakan acara joget lambak dan tarian sewang bagi menyejukkan hati para penyokong dan dengan itu ia dapat menghentikan aksi ganas keduo-duo penyokong parti yang bertanding.. malah Ajis Marican di lihat turut sama menari sewang dengan Abang Bachok ketua pemuda parti Tapai Pulut dengan begitu mesra sekali..

Saturday, October 3, 2009

Bila Tanah.. Angin dan Air Mengamok..


LUPAKAN pasal pendet.. lupakan pasal kudo kepang.. usah dingat tentang terang bulan.. buluh runcing.. tempe.. bakso.. batik dan ambalat sekalipun.. mari lah kita samer-samer menghadiahkan al-fatihah kepado sedaro-sedaro kita yang terkorban dan sedang berduka akibat bencana gempa di ranah minang Padang Sumatera Barat kelmarin.. semoga mereka tabah menghadapi dugaan Allah dan kita disini pun belum tentu selamat bila tuhan menghendaki sesuatu pasti akan terjadi.. 


Lihatlah apo yang berlaku bilo Angin mengamok di Filipina dan Vietnam.. Air mengganas di Samoa dan Tanah menggelepar di Sumatera.. hanya Api yang masih berdiam.. semoga kita sentiasa dilindungi Allah dan dijauhkan kita segala bencana hendaknyer..